Макар и да не е съвсем известно име, Сергей Магнитски се превърна в символ на американските и западните усилия за борба с чуждестранната корупция и прането на пари по света. Разбирането на тези неотдавнашни усилия е от решаващо значение за главните юрисконсулти, работещи на международните пазари.

САЩ пуснаха нов списък със санкционирани българи по „Магнитски“

Сергей Магнитски е руски данъчен счетоводител, който е работил в тясно сътрудничество с една от най-големите руски фирми за чуждестранни инвестиции. В крайна сметка Магнитски разкрива изключително сложна измама на стойност 230 млн. долара, при която руски служители използват фалшиви документи, за да претендират за собственост в чуждестранен фонд, а след това съдят руското правителство за милиони "надплатени данъци", по които руските съдилища бързо се съгласяват и "изплащат". Магнитски съди руската държава и плаща скъпо: той е арестуван у дома си пред очите на децата си, хвърлен е в затвора, получава камъни в жлъчката и панкреатит и накрая е пребит до смърт. Последва агресивна серия от антикорупционни мерки от страна на Съединените щати, първата от които включваше Закона за отчетност на Сергей Магнитски за върховенството на закона от 2012 г. Обикновено наричан законът "Магнитски", той наложи икономически санкции на руски служители, за които се смята, че са отговорни за убийството му.

Адвокат: Ако Гешев не разследва включените в „Магнитски“, той ще оглави списъка следващия път

И така, защо това е толкова важно за главните юрисконсулти?  

Първо, обхватът. Първоначалната итерация на Закона "Магнитски" замрази западните активи на конкретни руски олигарси и длъжностни лица, включително финанси и недвижими имоти, и също така забрани влизането в САЩ. Но оттогава Законът "Магнитски" се разви далеч отвъд границите на Русия. На 23 декември 2016 г. Съединените щати приеха Глобалния закон "Магнитски" за отговорността за правата на човека (Глобален закон "Магнитски"), който упълномощава президента да налага икономически санкции на нарушители на правата на човека и корумпирани държавни служители навсякъде по света.

Второ, Законът "Магнитски" и неговият глобален наследник са свързани с парите, които се налагат на международната сцена чрез икономически санкции. Икономическите санкции се използват от Съединените щати за постигане на целите на външната политика и националната сигурност. Администрирането и прилагането на тези санкции са делегирани на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) - агенция за финансово разузнаване, която функционира към Министерството на финансите на САЩ. По принцип икономическите санкции се налагат на държави, правителства или лица, които са враждебни на интересите на САЩ. Кубинското ембарго и свързаните с Иран ядрени санкции са вероятно най-известните примери за такива санкции. OFAC регулира дейността в рамките на Глобалния закон "Магнитски" и Закона "Магнитски" съгласно 31 C.F.R., съответно части 583 и 584.

“Загуба на легитимност на властта”: Каква беше турбулентната вътрешна политика през 2022?

Ето защо главните юрисконсулти трябва да поддържат основни познания за това как тези закони действат на практика. Физическо или юридическо лице, санкционирано съгласно Закона "Магнитски" или Глобалния закон "Магнитски", се включва накратко в Списъка на специално определените граждани и блокираните лица (SDN) - "черен списък", поддържан от OFAC. Това се случва след процес на административно разследване, при който въпросното физическо или юридическо лице има много ограничени възможности, ако изобщо има такива, да се намеси, за да избегне налагането на санкции.

След като дадено физическо или юридическо лице бъде включено в черния списък на OFAC, всички негови активи в Съединените щати или в притежание или контрол на американски лица се блокират и с тях не може да се оперира по никакъв начин. Санкцията "Магнитски" е еквивалентна на обща забрана за извършване на каквито и да било сделки с подложеното на санкции физическо или юридическо лице. Такива санкции вече могат да се видят например в Латинска Америка, Азия и Европа.

Председателят на Студентския клуб на политолога: Речите на политиците са като ситком

Защо толкова много българи?

Преди няколко дни излезе нов списък по глобалния закон "Магнитски", който включва министър на финансите в две правителства на ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката в правителствата на БСП Румен Овчаров, председателят на движение "Русофили" Николай Малинов и бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов и Иван Генов, който е и бивш депутат от БСП.

Припомняме, че преди около две години беше обявен първият пакет от санкционирани - Васил Божков, Илко Желязков, Делян Пеевски и свързани лица с него. 

Играта “искал, но не успял” преди изборите, или защо крахът на парламента е победа за всички

Основният фокус във външната политика на САЩ, извън военния сектор, е поддържане на стабилни сфери на влияние. Вкарването на хора, чиито имена са свързани с корупционни схеми и руски зависимости, не е случайна наказателна акция. Решението да вкараш политик или безнесмен в списъка "Магнитски" означава, че лицето е станало толкова влиятелно в системата, че я застрашава или я е застрашило със своето свръхвлияние. 

Интензификацията на глобалните процеси през последните години превърна територията на Източна Европа в ключов региона за пренареждащата се структура на международните отношения. Това превръща темата с корупцията, която трудно се влияе от идеологически или цивилизационни съображения, в ключова за стратегическите пробиви в общата архитектура за сигурност. Особено когато става въпрос за хора като Румен Овчаров или Александър Николов, които са имали пряко влияние върху енергийната сигурност в страната и региона.

Атанас Радев за darik.bg: БСП може да е „златният пръст“, който да реши бъдещата коалиция

Вкарването в списъка "Магнитски" не е просто размахан пръст, а идентифициране на пробиви в сигурността, а това, че България се оказва първенец в това отношение, е ярко червена лампа за състоянието на българския политически и икономически живот. "Магнитски" е мек похват на интервенция дори и в партньорски държави, който е недвусмислен показател за актуалното положение на страната на глобалната сцена. Появяването на все повече български имена в списъка е важна отправна точка за оценка на състоянието на България и посоката, в която се движим през последните 33 години.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм