Настанете се удобно с "Кръгла маса с Антони Герасимов". Това е най-новият дигитален проект на darik.bg. Политическият подкаст на политолога и редактор в darik.bg Антони Герасимов ще ви среща с различни експертни гледни точки. Разговорите ще ви отведат в един по-дълбок и аналитичен слой на политиката и държавничеството. 

Защо "Кръгла маса"? 

През годините кръглата маса се е наложила като термин за равнопоставеност при дискусията. Станала нарицателно за диалогичност, а днес употребявана и в академичните среди за форма на научно общуване, кръглата маса се превръща в главен герой на новия подкаст. 

Играта “искал, но не успял” преди изборите, или защо крахът на парламента е победа за всички

Първият гост в подкаста е Ивайло Илиев - студент по политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и председател на Студентския клуб на политолога

Ивайло Илиев

Разговорът протече условно в две части като символично бе разделен по примера на един от най-популярните трудове на социолога Макс Вебер - "Ученият и политикът".

“Загуба на легитимност на властта”: Каква беше турбулентната вътрешна политика през 2022?

В първата част събеседниците обърнаха внимание на политическите науки и тяхното развитие в България. Насочиха разговора върху нуждата от подобен вид наука и анализираха как новата генерация политолози формират своята мисъл в контекста на актуалните исторически събития на деня. 

Защо играта на Борисов е маратон, а не спринт: Трите слоя на ГЕРБ за водене на политика

Втората част придоби по-практически характер, след като разговорът преля в анализ на политическата култура в страната, поведението на политическия елит и развитието на демократичните процеси в България в контекста на бурните исторически течения в глобален мащаб. В тази част се обърна внимание на специфичната реторика на водещите политически сили, възходът на аполитичното поведение сред гражданите и проблемите, пред които е изправено гражданското общество, ако не бъде осъществена качествена промяна в политическата култура на страната.

Ивайло Илиев акцентира и връху речите на политиците днес, като отбеляза, че изглеждат като извадени от ситком

Разговорът завърши с обобщен преглед на съвременното отношение на гражданите към политиците и на политиците към гражданите.

Целия разговор гледайте във видеото или слушайте в аудио файла! 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм