Седмица след изборите ситуацията с парламентарната конфигурация не изглежда много по-различно от тази, която имахме преди разпускането на 48-ото Народно събрание. Партията на Борисов получи най-много мандати и ще има правото да бъде първият опитал се да състави правителство. На фона на победата на ГЕРБ новата голяма коалиция между ПП и ДБ не изглежда стабилна, губейки в абсолютна стойност 71 000 гласа спрямо механичния сбор на двете формации от предходните избори. Това на свой ред са и 7 депутатски мандата по-малко спрямо предходния парламент.

Възход, падение и нищо ново под Слънцето: Какво ни очаква в новото Народно събрание

Ситуацията се заплита допълнително с третото място на “Възраждане”, което ще им позволи още повече да упражняват антисистемния си подход и да оказват натиск върху политическата система. В допълнение на политическата сцена отново се появяват ИТН, които ще имат за цел да доказват, че парламентарната република не функционира добре, а БСП успяха да съхранят електоралната си тежест, превръщайки се в малък, но значим фактор в Народното събрание. Непоклатимата електорална тежест на ДПС отново бе препотвърдена, което за пореден път ги утвърждава като значим фактор в българската политика. Чуйте целият разговор и анализ с политолозите Атанас Радев, Калоян Велчев, Ивайло Илиев и Антони Герасимов.

“БСП с нейните 23 депутати стават неимоверно по-голям фактор, точно защото депутатите на “Възраждане” са неизползваеми. “Възраждане” са едни хора, чиято единствена работа ще е да пречат на този парламент да работи. Това са близо 40 души, което значи, че когато търсиш сериозни мнозинства в общи линии ти трябват всички без "Възраждане". В този смисъл БСП, въпреки много слабия си резултат, ще има някаква тежест и ще бъде важна ролята й в следващия парламент”, обясни политологът Калоян Велчев, давайки оценка на тежестта на парламентарната група на социалистическата партия. 

Експерт по Дарик: ГЕРБ са формалните победители, „Възраждане“ са истинските печеливши

Според Атанас Радев плаващи мнозинства сме видяли и в предишния парламент, което означава, че и в този може да бъдат създавани. “По принцип имаме плаващи мнозинства. В момента тук въпросът е да има нещо преходно, което реално да даде възможност в рамките на 1 година да има промяна в нагласите на избирателите, а не да ходим на постоянни предсрочни избори”, обясни той нуждата от технократско правителство и допълни, че лидерите трябва да направят крачка назад в тази ситуация. Тезата на Радев бе, че неизбежната нужда от правителство, което да реши критично належащи проблеми, включително и тези с бюджета, е възможност да се създаде широко подкрепян “служебен” кабинет на Народното събрание, който да стабилизира системата и да върне ролята на парламента в държавата.

По думите на Ивайло Илиев подобен ход е нож с две остриета, тъй като при всички положения подобен кабинет ще премине през изолация на “Възраждане”, което може да тласне ситуацията в италиански сценарий, при който партията на Джорджа Мелони успя да получи властта при сходни обстоятелства. Той даде ниска оценка на възможността за реализация на сценария, но подчерта, че ако се тръгне в тази посока, то едва ли останалите партии биха реагирали по най-оптималния начин, за да прекъснат подобен възход.

Сашо Дончев пред Дарик: На хората им писна от ляв популизъм

“Това е големият риск, но останалите рискове са не по-малки”, включи се Велчев.Той обясни, че според него приликата с Италия се изчерпва до политическата нестабилност, но на системно ниво трудно би се стигнало до италиански сценарий, затова широката коалиция предполага по-малко рискове, отколкото тясната между ПП-ДБ и ГЕРБ. “ПП-ДБ ако не се включат в управление ще загубят, но и ако се включат, също ще загубят. Следователно, освен за тясно пресметнатия партиен интерес, за държавата също е добре да се търси по-широка коалиция”, допълни той. 

“Колкото и да е лош, колкото и да е труден, най-добрият вариант с максимално малко щети е този на парламентарно правителство с експерти и квотен принцип с отговорността на партиите да подкрепят кабинета”, обобщи Атанас Радев нуждата от кабинет, който да реши някои от най-належащите проблеми и допълни, че това би се реализирало само ако има ясна програма и ясен хоризонт на подобно правителство. 

“Най-лошата реклама на евроатлантизма ще бъде общо правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ с подобна заявка. За масовата аудитория това ще бъде илюстрация на безпринципност, предателство и всичко подобно. Ние ще можем да осъществим всички ангажименти към съюзниците ни, но как ще убедим българите, че нашата принадлежност е толкова прекрасна, след като врагове, които не могат да се гледат, изведнъж стават приятели”, постави въпроса Велчев и побърза да допълни, че той не е съгласен с това, но е важно какъв ще бъде масовия прочит в обществото при подобна развръзка.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм