Честваме една година от пълномащабната война на Русия в Украйна, но агресията е от много по-отдавна. Военната агресия също е от по-рано. Така започна разговорът със Сергей Петров-Араджони в политическия подкаст на dark.bg Кръгла маса с Антони Герасимов.

Сергей Петров е политолог, експерт по вътрешна и външна политика на Украйна, експерт по младежки политики и председател на Младежката асоциация по политически науки.

След една година война: Единна Украйна в руини и руски упадък сред ядрен шантаж

В началото на разговора Сергей Петров направи ретроспекция на цялостната конфронтация на Русия с Украйна. Започвайки от дългогодишното вмешателство във вътрешната политика, процеси като Оранжевата революция, събитията от 2010 г. - когато Янукович става президент, Майдана, анексията на Крим, Минските споразумения и началото на войната. 

Според политолога има два аспекта на тълкувание на случващото се, що се отнася до състоянието на боеспособността и на двете страни. От една страна са тези, които вярваха, че войната на Русия наистина може да бъде спечелена за 3 дни. От друга са онези, които очакват всеки момент Руската федерация да фалира и всичко да свърши. Нито Украйна е държавата от 2014 година, когато се позволява да бъде откъснат Кримския полуостров от териториалните й владения, нито Русия е второстепенна държава, която не разполага с ресурси. Войната е с потенциал да продължи още дълго време, смята той.

Експерт по турска политика: Земетресението в Турция може да бетонира властта на Ердоган

Русия постига обратните цели на това, което си бяха поставили в началото на войната, обясни Петров. Украйна се милитаризира, дерусифицира и за съжаление нацифицира, продължи той. Освен това в европейските държави се заражда лидерство, а НАТО става все по-категорично. 

В Европа има нов клуб на държавите, които категорично заемат позиция. Имаме и НАТО, което за първи път каза и заяви директно, че при използване на тактическо ядрено оръжие ще последва конвенционален отговор, чиято цел ще бъде пълно унищожаване на руската армия. Според Петров такива изказвания, а дори и мисли, не е имало от много години. Това ще промени до известна степен модела на лидерство в Европа. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм