Колкото по-далеч в историята остава земетресението в Турция, толкова повече се натрупва черната статистика, а това неминуемо поставя редица въпроси - как, защо и колко то ще повлияе върху политическия курс на страната. Събития от подобен мащаб, съпътствани от хиляди жертви и милиони косвено и директно пострадали, е с потенциал необратимо да задвижи процесите в страната, а оттам и целия регион. Извън човешката трагедия политическите следи, които ще остави земетресението върху системата, са с капацитет да бъдат по-трайни и от най-дълбоките пукнатини в земята след труса.

Атанас Радев за darik.bg: БСП може да е „златният пръст“, който да реши бъдещата коалиция

Интензивната международна политическа среда, вътрешно системната трансформация от последните години в Турция и природните събития дават благоприятна почва за политически маневри както на опозицията, така и на самият президент Реджеп Тайип Ердоган. Вътрешните етнорелигиозни противоречия, противопоставянето по паралела Западен свят - традиционен ислям, корупция - антикорупция, демокрация - централизирана власт, всички тези линии на разлом в страната са покровителствани и от общата колективна представа за национално величие, което умело се употребява от настоящите управляващи, за да затягат властовата примка в страната. 

Председателят на Студентския клуб на политолога: Речите на политиците са като ситком

Република Турция е комплексен политически субект с ясно изявени външнополитически амбиции и специфична политическа култура, които имат капацитет да влияят както на регионално, така и на глобално ниво. Една дестабилизация на държавата може да бъде импулсът за сложни трансформации на международния ред, а непосредствената близост, в която България се намира до нея, прави анализа на събитията още по-важен и ценен.

Гост в политическия подкаст на darik.bg "Кръгла маса с Антони Герасимов" по темата е Джансу Данаджиева - докторант по политически науки в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, заместник-председател на Младежката асоциация по политически науки и експерт по турската външна политика в региона на Балканите.

2022 година: Прелюдия към новия световен ред

Според Данаджиева отсъствието на силна опозиция в страната ще даде ниво на спокойствие на президента Ердоган по темата със земетресението. Невъзможността за формиране и изкарване на преден план на силен опозиционен лидер, който да отправи тежка критика към президента и да бъде чут в цялата страна, е фактор, който не просто ще улесни настоящата власт, но и ще й даде възможност да консолидира влиянието си още повече. 

Според Антони Герасимов културните специфики в региона предполагат много повече обръщане към силната ръка на владетеля по време на кризи от подобен мащаб, отколкото обществено недоволство, което да бъде заплаха за управлението.

Земетресението в Турция: Защо е толкова смъртоносно?

Във външнополитически план подходът на Ердоган също е да изцежда максимума от подобен вид събития, смята Данаджиева. Това, че цялото човечество се притече на помощ, което разбира се е най-правилното нещо, ще бъде облечено от една страна в опаковка за вътрешно политическа употреба и ще бъде представено като върховно уважение към самия президент. От друга страна с чувството за дълг и състрадание, особено в Западния свят, може да бъде злоупотребено, за да се увеличи регионалното влияние на Турция, допълва експертът.

Земетресението в Турция и Сирия: Как можем да помогнем?

Земетресението ще отвори много вратички както за опозицията, така и за самия Ердоган. Това как ще се развият зависи изцяло от капацитета на двете фракции, но сякаш президентът, с цялата концентрирана власт от последното десетилетие, е в по-изгодна позиция. Предстои земетресението да прелее в трусове във властта, които тепърва ще дават изражение върху цялостната политика не само вътре в Турция, но и в региона, завършва Данаджиева.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм