Повече от 5000 души са загинали, а хиляди са ранени от силното земетресение, което разтърси Югоизточна Турция близо до сирийската граница в ранните часове в понеделник.

Земетресението, което удари близо до град Газиантеп, беше последвано от множество вторични трусове, включително един, който беше почти толкова силен, колкото първия.

Хиляди жертви при разрушителни земетресения в Турция и СирияЗеметресението в Турция и Сирия: Как можем да помогнем?

Защо е беше толкова смъртоносно?

Земетресението беше силно - регистрирано с магнитуд 7,8, класифициран като "силен" по официалната скала за магнитуд. То се разкъса по протежение на около 100-километрова разломна линия, като причини сериозни щети на сгради в близост до разлома.

Професор Джоана Форе Уокър, ръководител на Института за намаляване на риска и бедствията към Университетския колеж в Лондон, заяви: "Само две земетресения през последните 10 години са били с подобен магнитуд и смъртност, а през предходните 10 години - четири."

Лекар в Сирия: Напомня на война, всяка минута умират дечица (снимки)

Но не само силата на труса причинява опустошения.

Този инцидент е станал в ранните часове на деня, когато хората са били вътре и са спели. Това значително намалява възможността за реакция при първия трус.

Здравината на сградите също е фактор. В регион, в който няма обичайна сеизмична активност, сградите невинаги се строят по предписание за устойчивост на земетресения. 

Д-р Кармен Солана, преподавател по вулканология и комуникация на риска в Университета в Портсмут, казва: "За съжаление устойчивата инфраструктура е разпокъсана в Южна Турция и особено в Сирия, така че спасяването на човешки живот сега зависи най-вече от бързите реакции. Следващите 24 часа са от решаващо значение за намирането на оцелели. След 48 часа броят на оцелелите намалява неимоверно."

Земетресението в Турция: Спасиха бебе, стояло 7 часа под руините (снимка)

Това е регион, в който не е имало голямо земетресение от повече от 200 години, или каквито и да било предупредителни знаци, така че нивото на готовност ще бъде по-ниско, отколкото за регион, който е свикнал да се справя с трусове.

Какво е причинило земетресението?

Земната кора е съставена от отделни части, наречени плочи, които са разположени една до друга. Тези плочи често се опитват да се преместят, но са възпрепятствани от триенето, което се получава, когато се търкат в съседна плоча. Понякога обаче напрежението се увеличава, докато една от плочите внезапно се размърда, което води до раздвижване на повърхността.

Извадиха 5-годишно момиченце след 7 часа под руините (видео и снимки)

В този случай това е Арабската плоча, която се придвижва на север и се притиска към Анатолийската плоча.

Триенето на тези две плочи е било причина за много разрушителни земетресения в миналото.

На 13 август 1822 г. то предизвиква земетресение с магнитуд 7,4, което е значително по-малко от регистрираното в понеделник земетресение с магнитуд 7,8.

Живот сред смъртта: Бебе се роди под руините, но майката загина (видео)

Въпреки това земетресението от XIX в. води до огромни щети за градовете в района, като само в град Алепо са регистрирани 7000 смъртни случая. Последвалите разрушителни трусове продължават близо година.

След сегашното земетресение вече е имало няколко вторични труса и учените очакват то да следва същата тенденция като предишното голямо земетресение в региона.

Как се измерват земетресенията?

Те се измерват по скала, наречена Магнитудна скала (Mw). Тя е заменила по-известната оригинална скала на Рихтер, която вече се смята за остаряла и по-малко точна.

Извадиха жив от руините в Турция бивш футболист на Челси

Числото, което се приписва на земетресението, представлява комбинация от разстоянието, на което се е придвижила разломната линия, и силата, която я е придвижила.

Трус с магнитуд 2,5 или по-малко обикновено не може да бъде усетен, но може да бъде засечен с помощта на инструменти. Земетресения с магнитуд до пет се усещат и причиняват незначителни щети. Земетресението в Турция с магнитуд 7,8 се класифицира като силно и обикновено причинява сериозни щети, както е в този случай.

Какво да правим при земетресение?

Всяко земетресение с магнитуд над 8 предизвиква катастрофални щети и може напълно да унищожи цели градове.

Как изглежда това земетресение в сравнение с други силни земетресения?

Земетресението край бреговете на Япония през 2011 г. беше регистрирано с магнитуд 9 и причини обширни щети на сушата, както и цунами - което доведе до голяма авария в ядрена централа по крайбрежието.

Най-силното земетресение в историята е с магнитуд 9,5, регистрирано в Чили през 1960 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм