Опустушителните земетресения в Турция и Сирия отнеха живота на хиляди, a десетки пъти по толкова останаха без дом. България е една от първите страни, които реагираха и изпратиха помощ на пострадалата държава. Първоначалното овлдяване на кризистната ситуация обаче ще бъде последвано от нуждата от помощ за пострадалите и останалите без дом. През последното денонощие започнаха няколко дарителски кампании в България, имащи за цел да съберат финансови и други средства, с които да се окаже помощ на пострадалите.

Хиляди жертви при разрушителни земетресения в Турция и Сирия

Лекар в Сирия: Напомня на война, всяка минута умират дечица (снимки)

Кампанията на Манол Пейков. Освен финансови средства той събира и материална помощ.

Набират се: ръкавици, якета, шалове, шапки, одеяла, отоплители на газ за външно отопление, памперси, дамски превръзки, бебешка храна, печки на въглища, палатки, столчета и маси за къмпинг, кърпи за еднократно ползване за душове, комплекти за първа помощ, вътрешно осветление за палатки с батерии, големи дюшеци и спални чували.

В момента се търсят различни канали за големи количества от горните стоки на възможно най-приемливи цени.

Можете да помогнете като:

Дарите едно или повече от горепосочените неща. Дарите пари, които ще бъдат незабавно превърнати в неща от горния списък и ще ги транспортират до засегнатите райони. Свържете Манол Пейков с производител, вносител или доставчик на някои от горепосочените стоки, който е склонен да предостави големи количества на максимално разумна цена.

Сметката за дарения:

BG39DEMI92405000305527

Търговска банка Д

BIC: DEMIBGSF

Титуляр: Манол Костадинов Пейков

Основание: За пострадалите от земетресението.

PayPal: manolpeykov@yahoo.com

Живот сред смъртта: Бебе се роди под руините, но майката загина (видео)

Българският Червен кръст стартира кампания за набиране на финансови средства. Открита е специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

Основание - За пострадалите от земетресението в Турция

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и със SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

От организацията започнаха събирането и на материални дарения. В момента най-неотложни са нуждите от: Нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки, ново спално бельо, нови топли завивки, хигиенни материали (за лична хигиена).

Даренията към БЧК за София ще се приемат в 9-та Районна служба на ПБЗН – ж.к. „Люлин“ 10, бул. "Д-р Петър Дертлиев" 1989, днес от 15:00 ч. до 18:00 ч., а в следващите дни от 9:00 ч. до 18:00 ч., както и в областните организации на БЧК.

Извадиха жив от руините в Турция бивш футболист на Челси

Главното мюфтийство на мюсюлманско изповедание в Република България обявява дарителска кампания за пострадалите в тежкото земетресение. Даренията могат да се направят по банкова сметка:

Търговска Банка Д

IBAN: BG72DEMI92401000232957

BIC: DEMIBGSF (Като посочите целта на дарението - в помощ на пострадалите от земетресението)

Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ) обяви, че изпраща екип от 20 доброволци на помощ в Турция. Групата се състои от обучени специалисти за издирване, спасяване и оказване на първа помощ. Подкрепа за осигуряване на гориво, консумативи и медикаменти за екипа може да бъде оказана чрез дарение:

Банкова сметка на Сдружение "Национална асоциация на доброволците в Република България":

"Уникредит Булбанк" АД;

IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11;

BIC: UNCRBGSF

Гората.бг набира средства за закупуването на вещи от първа необходимост. Вече е задействана организация по транспортирането им в най-кратки срокове до Турция и Сирия:

Фондация „Гората.бг“

IBAN: BG74RZBB91551011840078

Основание: Земетресение

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм