Лекар в засегнат от земетресение регион в Северна Сирия описва болницата, в която работи, като "напомняща на военна зона", съобщи Sky News.

Хиляди жертви при разрушителни земетресения в Турция и Сирия

Земетресението: Над 4300 загинали и 18 000 ранени

Неистовите усилия за спасяване на стотици, заклещени под развалините, продължават след огромното земетресение, което удари Югоизточна Турция и Северна Сирия рано в понеделник, убивайки повече от 4500 души.

Снимка: Getty Images

Д-р Осама Салом от Сирийско-американското медицинско дружество (SAMS) работи в болницата Bab Al Hawa, която е приела над 400 жертви и е съобщила за над 50 смъртни случая.

„Повечето от пациентите са деца, които умират от студ и кръвозагуба“, сподели д-р Салом.

Пет земетресения в Румъния за една нощ

„Търсим под развалините, но е много студено. Ще бъде -1 или -2 градуса за спасителните екипи, които работят през нощта. Приемаме все повече и повече пациенти всеки час и болницата ни е препълнена“, разказа той.

Д-р Салом добави, че в болницата има „огромна липса на персонал и оборудване“ и всички отделения са заети от пациенти, главно жени и деца.

Снимка: Getty Images

"Всичките ни легла са пълни - хората трябва да лежат на земята. След няколко часа няма да ни остане място и на земята", притеснено съобщи той.

Земетресението в Турция: Обобщение на деня

 

„Напомня на военна зона – навява на много хора травматични спомени", каза докторът.

Всяка секунда чувам линейки да идват с нови жертви. Шансът да спасим хората намалява с всеки час.

SAMS реагира на земетресението с магнитуд 7,8, което удари Сирия, Турция и района на Атареб, където се намира болницата, в понеделник сутринта.

Земетресението в Турция: Спасиха бебе, стояло 7 часа под руините (снимка)

Д-р Салом каза, че границата е напълно затворена и пациентите не могат да бъдат насочвани към Турция, което натоварва много здравното заведение, в което работи.

Снимка: Getty Images

Той сподели:

Трябва сами да се справяме със сложни наранявания – имаме само един скенер и нямаме специализирано оборудване. Има огромна нужда от компютърна томография, но пациентите трябва да чакат три или четири часа за сканиране."

Докторът също така говори за непрекъснатите вторични трусове, които идват "на всеки пет минути" и са "много силни".

Наш сънародник е в неизвестност след земетресенията в Турция

"Това е катастрофално и ние самите се страхуваме. Моят приятел, управител на болницата, загуби семейството си, докато жена ми и детето ми са в Турция."

Ситуацията напомни на д-р Салом за бомбардировките в Алепо през 2016 г., които разрушиха болници, къщи и убиха стотици цивилни.

Извадиха 5-годишно момиченце след 7 часа под руините (видео и снимки)

„Толкова съм тъжен. Този инцидент е по-лош за сирийците, защото сме живели много години като разкъсвана от война страна. Сега имаме същото чувство. Губим надежда да спасим децата заради огромната нужда от консумативи и лекарства, които ще свършат в следващите часове", заяви той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм