Спасителните операции в Турция и Сирия продължават, след мощното земетресение вчера сутринта, последвано от друг силен трус по обяд. Повече от 6200 души са загинали в Сирия и Турция след вчерашните земетресения и стотици вторични трусове. Местни медии съобщават и за над 26 000 ранени. Световната здравна организация предупреди, че броят на жертвите може да надхвърли 20 000.

Ниските температури, снегът и дъждът затрудняват търсенето на оцелели. Спасителни екипи и помощ от целия свят пристигат в опустошените райони. Всяка минута е важна, а следващите часове ще бъдат решаващи за издирването на затрупани хора. В Турция е обявена тревога от 4-то ниво, която включва призив за международна помощ.

Хиляди жертви при разрушителни земетресения в Турция и Сирия

Пет земетресения в Румъния за една нощ

Две мощни земетресения с магнитуд 7.8 и 7.6 по Рихтер разтърсиха Югоизточна Турция и Северна Сирия вчера. Хиляди сгради са срутени. Трусът е усетен на различни места по света. Към този момент са регистрирани над 100 вторични труса, включително няколко с магнитуд над 6.

Земетресението в Турция: Спасиха бебе, стояло 7 часа под руините (снимка)

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви национален траур до 12 февруари.

Наш сънародник е в неизвестност след земетресенията в Турция

"Бяхме разтърсени от най-голямото бедствие след земетресението в Ерзинкан през 1939 година. Земетресението, което е било с магнитуд 7,8, е било усетено на голяма площ. Държавата ни е предприела действия с всички свои институции от момента на земетресението. Нашият координационен център в Анкара започна да функционира незабавно под председателството на нашия вицепрезидент Фуат Октай. Нашите министри отидоха в градовете ни в земетръсната област и започнаха да координират работата на място."

Извадиха 5-годишно момиченце след 7 часа под руините (видео и снимки)

Турските въоръжени сили създадоха "въздушен коридор" за оказване на помощ за засегнатите райони след земетресението. Той има за цел да улесни достъпа на спасителните екипи до района на бедствието. Голям брой транспортни самолети, включително и тези на турските въоръжени сили, превозват екипи и техника. Някои от оцелелите също се евакуират по въздух в райони, където болниците имат по-голям капацитет.

Над 13 000 спасители са тръгнали от Истанбул към засегнатите райони, съобщават местните медии. По данни на властите най-малко 300 000 одеяла, 100 000 спални комплекта и 41 000 палатки са изпратени в земетръсните райони.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм