Над 2000 души са загинали в Сирия и Турция в резултат на поредицата от мощни земетресения в Централна Турция, предадоха световните агенции. Броят на ранените е над 7600. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 4.17 часа местно време е бил 7.8 по скалата на Рихтер. Следващият голям трус е бил от 7.5 по скалата на Рихтер и е усетен в 13:24 часа местно време. Има сериозни разрушения, рухнали са цели сгради. В Турция е обявена най-високата степен на тревога - четвърта. Има данни, че земетресението е усетено и в Израел, Ливан, Кипър и Египет. От българското Министерство на външните работи обявиха, че няма данни за пострадали наши сънародници.

Земетресението в Турция: Спасиха бебе, стояло 7 часа под руините (снимка)

В рамките на час и половина след силното земетресение сеизмологичните уреди са засекли още над 30 труса с магнитуд над 5 по Рихтер. Сеизмичната активност в района продължава. Местни хора разказаха, че са били събудени от оглушителните звуци. Не са имали ток, а къщата им била пълна със счупени стъкла. 

„Аз спях и жена ми внезапно ме събуди. Земетресението беше много силно, много страшно. Чувахме звуци отвсякъде. Силните трусове продължиха две минути.”

„Все още има хора, които са в капан под развалините. Мой приятел живее в един от апартаментите. Успяха да спасят децата му от последния етаж и са добре, само дъщеря му е със счупена ръка. Ще видим в какво състояние са живеещите на приземните етажи. Дай Боже всичко да е наред!”

Извадиха 5-годишно момиченце след 7 часа под руините (видео и снимки)

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че тъй като дейностите по отстраняване на отломки продължават в много сгради в земетръсния регион, не е известно колко ще се увеличи броят на загиналите и ранените.

"Бяхме разтърсени от най-голямото бедствие след земетресението в Ерзинкан през 1939 година. Земетресението, което е било с магнитуд 7,8, е било усетено на голяма площ. Държавата ни е предприела действия с всички свои институции от момента на земетресението. Нашият координационен център в Анкара започна да функционира незабавно под председателството на нашия вицепрезидент Фуат Октай. Нашите министри отидоха в градовете ни в земетръсната област и започнаха да координират работата на място."

Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу обяви:

Звук - "В момента всички областни управители са на място и изпълняват задълженията си. Жандармерия, полиция, турските въоръжени сили , спасителни екипи, Турският Червен полумесец са изпратени във всички засегнати райони в страната."

Наш сънародник е в неизвестност след земетресенията в Турция

Училищата в 10 града и провинции остават затворени за седмица, обяви вицепрезидентът на Турция Фуат Октай. Властите забраниха гражданските полети на летища в югоизточната част на страната.

В Северозападна Сирия властите обявиха извънредно положение и призоваха гражданите да се евакуират възможно най-бързо. По улиците се образуваха опашки от автомобили.  Придвижването в региона е почти преустановено – влаковете са спрени, а пътните артерии – блокирани. Съобщава се за огромни щети близо до границата – район, в който живеят милиони хора, но където инфраструктурата е изключително крехка.

Експерти определят труса като един от най-смъртоносните на XXI век.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм