Реджеп Тайип Ердоган прекара две десетилетия на власт. Той е министър-председател на Турция от 2003 до 2014 г., а след това е избран за президент, припомня Sky News.

Сега Ердоган е изправен пред огромното предизвикателство да възстанови части от страната, които буквално се превърнаха в руини след най-разрушителното земетресение от 1999 г. насам. Той се стреми да бъде преизбран през май.

Фон дер Лайен обеща на Ердоган още помощ за пострадалата от земетресението

Кой е Ердоган, как се промени Турция под неговото управление и какво казват критиците и поддръжниците му за него?

От продавач на лимонада до затворник: Кой е Реджеп Тайип Ердоган?Снимка: Getty Images

Ранни години

Роден през февруари 1954 г., Ердоган израства на брега на Черно море в Турция до 13-годишна възраст, когато семейството му се премества в Истанбул. Ходил е в ислямско училище и биографи твърдят, че е продавал хлебчета и лимонада, за да си помогне да плати училището.

16 спасени бебета сирачета пътуват до Анкара със самолета на Ердоган (снимки)

По-късно той играе полупрофесионален футбол и получава диплома по мениджмънт от университета Мармара в Истанбул.

Ердоган е кмет на Истанбул от 1994 г. до 1998 г., като загуби позицията си, когато беше вкаран в затвора за четене на противоречиво стихотворение на митинг.

От премиер до президент

Ердоган стана министър-председател през 2003 г., две години след основаването на Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

Той изкара три мандата, като председателстваше първо през период на икономически растеж, подхранван от външна търговия и инвестиции - преди вълната да започне да се обръща срещу него.

Опозицията: Ердоган е отговорен за трагедията

През 2013 г. избухнаха граждански безредици, съсредоточени около парка Гези в Истанбул. Това, което започна като демонстрации срещу плановете за изграждане на търговски център над парка, прерасна в протести срещу правителството, за което се смяташе, че става все по-авторитарно.

От продавач на лимонада до затворник: Кой е Реджеп Тайип Ердоган?Снимка: Getty Images

През 2014 г. Ердоган стана първият пряко избран президент на Турция. Преди този момент това е бил предимно церемониален пост. Ердоган се опита да промени това.

Неговата визия за нова президентска система, която премахна длъжността министър-председател и концентрира повечето правомощия в ръцете на президента, беше одобрена с малка победа на референдум през 2017 г. и установена след успешните му президентски избори през 2018 г.

Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десет региона

Опит за преврат

Група в рамките на турската армия се опита да свали правителството през 2016 г., провеждайки координирани операции в няколко града и насочени към президента, където той беше на почивка в Мармарис.

Ердоган беше откаран на безопасно място с хеликоптер, но около 250 души бяха убити и повече от 2000 бяха ранени, след като цивилни се изправиха срещу заговорниците за преврат.

При репресиите след преврата около 150 000 държавни служители бяха уволнени и повече от 50 000 души бяха задържани, включително журналисти, академици, полицаи, войници и адвокати.

От продавач на лимонада до затворник: Кой е Реджеп Тайип Ердоган?Снимка: Getty Images

Ердоган и икономиката

Инфлацията в Турция достигна 24-годишен връх от 85% миналия октомври, като икономисти твърдят, че за това са виновни намаленията на лихвените проценти, търсени от Ердоган.

Инфлацията падна до малко под 58% през януари и се очаква да достигне около 40%, когато страната се насочи към урните през май.

Турция е затънала в икономическа криза от 2018 г. насам, като стойността на лирата се понижи, а през последното десетилетие падна до една десета от стойността си спрямо долара.

Журналист по Дарик: Ердоган има навик да използва такива трагедии за политическите си цели

Докато високите лихвени проценти обикновено се разглеждат като начин за овладяване на високата инфлация, Ердоган твърди обратното и обеща да продължи да намалява лихвените проценти, дори когато инфлацията достигне своя връх.

През януари Ердоган обяви редица публични разходи, включително

  • удвояване на минималната работна заплата,
  • намаляване на възрастта за пенсиониране и
  • увеличаване на пенсиите.

Бюджетът му обаче може да бъде сложен на карта сега, когато правителството е изправено пред разходите за мащабно възстановяване след земетресенията.

Турция може да одобри кандидатурата на Финландия за НАТО, но не и тази на Швеция

Реагиране на земетресенията

Ердоган е изправен пред критики от семейства, останали разочаровани от бавната реакция на спасителните екипи. Много турци се оплакаха от липса на оборудване, опит и подкрепа, за да помогнат на онези, които са в капан.

По време на посещение в провинция Хатай, където загинаха повече от 3300 души и бяха унищожени цели квартали, Ердоган каза: "Не е възможно да бъдем подготвени за такова бедствие. Няма да оставим никой от нашите граждани необгрижен."

Турция извика датския посланик заради запален Коран в Копенхаген

Говорейки пред репортери, той разкритикува тези, които разпространяват "лъжи и клевети" за действията на неговото правителство, и каза, че е време за единство и солидарност.

Не мога да понасям хора, които провеждат негативни кампании за политически интереси“, добави той.

Реджеп Ердоган обаче призна, че има някои „недостатъци“ в първоначалния отговор на трагедията.

От продавач на лимонада до затворник: Кой е Реджеп Тайип Ердоган?Снимка: Getty Images

Ердоган и светът

Ердоган отдавна поддържа тесни връзки с Владимир Путин и продължава да нарича президента на Русия свой „скъп приятел“. Президентът на Турция предложи да посредничи за прекратяване на конфликта в Украйна и помогна за сключването на сделката за безопасен канал за износ на зърно в Черно море.

През последните месеци той многократно е заплашвал с наземна инвазия срещу кюрдските групи в Северна Сирия, провокирайки страхове за контрол над затворите, в които се намират хиляди бойци на Ислямска държава.

Преговорите за влизане на Швеция и Финландия в НАТО са преустановени по искане на Турция

На световната сцена Ердоган също беше откровен, когато става дума за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО.

Като член на НАТО Турция има право да наложи вето на всички новобранци, а Ердоган изрази загриженост относно кюрдското население в Швеция.

Какво казват критиците на Ердоган

Критиците казват, че Ердоган е превърнал Турция в автокрация - с други думи, "one man show" - заглушавайки несъгласието и ерозирайки правата на хората.

Напрежение между Турция и Швеция след изгарянето на Корана в Стокхолм

"Репортери без граници" изброяват Турция на 149 от 180 държави в своя индекс за свобода на пресата, отбелязвайки, че 90% от нейните национални медии вече са под контрола на правителството.

Отмяната на забраната на жените да носят забрадки от страна на Ердоган се разглежда като един от примерите за обръщане на секуларността, заложена в основаването на Турската република преди век. Въпреки това беше приветствано от мюсюлманите, които се чувстваха освободени от старите правила.

Ердоган подготвя почвата изборите в Турция да се проведат на 14 май

Ердоган също беше критикуван за оттеглянето от международно споразумение, предназначено да защитава жените от домашно насилие през 2021 г. Стотици се събраха, за да протестират срещу този ход, като се позоваха на растящите нива на убийства на жени в Турция.

Какво казват Ердоган и неговите поддръжници

Длъжностни лица отричат ​​правата на хората да са били ограничени, аргументирайки се, че гражданите на Ердоган са защитени пред лицето на уникални заплахи за сигурността, включително опита за преврат през 2016 г.

Шведски вестник предлага 1000 евро в конкурс за обида на Ердоган

Озер Сенчар, председател на социологическата компания MetroPoll, обяснява, че засилването на външната политика и проблемите със сигурността преди изборите позволяват на Ердоган да консолидира избирателната си база - препратка към забележките на Ердоган за Швеция и НАТО.

Ердоган „създава представа за „силен лидер“ в Турция“, каза той. „Ако можете да измислите проблем със сигурността, тогава хората се сплотяват зад силния лидер.

Турция продължава усилията за намаляване на напрежението между Косово и Сърбия

Предизвикателни избори

Основното предизвикателство за Ердоган идва от съюза на лявоцентристки и десни партии, известен като Масата на шестимата. Партиите обаче тепърва ще издигат опозиционен кандидат.

Партията на Ердоган, сега най-голямата, вероятно ще остане мощна сила в парламента след изборите, но проучванията на общественото мнение показват, че Ердоган изостава от някои потенциални претенденти за президент, включително лидера на CHP Кемал Кълъчдароглу и популярните кметове на Истанбул и Анкара.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм