Турция може да одобри кандидатурата на Финландия за НАТО, но няма да направи същото за Швеция. Това намекна турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Така Анкара за първи път повдигна въпроса, че е готова да разгледа кандидатурата на Хелзинки отделно от тази на Стокхолм. 

Турция извика датския посланик заради запален Коран в Копенхаген

Ердоган предупреди миналата седмица, че Швеция, която вече бе обвинена от Турция, че дава подслон на кюрдски терористи, не може вече да разчита на подкрепата на неговата страна, след като крайнодесен екстремист изгори екземпляр от Корана в Стокхолм.

Преговорите за влизане на Швеция и Финландия в НАТО са преустановени по искане на Турция

"Ако е необходимо, можем да дадем различно послание за Финландия. И когато дадем това различно послание, Швеция ще бъде шокирана. Но, само ако Финландия не направи същата грешка", подчерта Ердоган.

Миналата седмица Турция блокира присъединяването на двете страни към Алианса, отлагайки за неопределено време тристранната среща, която трябваше да се състои в началото на февруари и на нея да се изгладят разногласията относно кандидатурите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм