Турция извика в петък посланика на Дания, за да осъди протест, по време на който крайно десен екстремист изгори Корана заради отказа на Анкара да допусне Швеция и Финландия в НАТО.

Екип на АФП стана свидетел как антиислямският активист Расмус Палудан изгори копие от свещената книга на мюсюлманите в близост до джамия в Копенхаген.

Преговорите за влизане на Швеция и Финландия в НАТО са преустановени по искане на Турция

Датско-шведският гражданин с двойно гражданство обеща да извърши същия акт по-късно в петък пред турското посолство.

Решението на шведската полиция да разреши на Палудан да организира подобен протест в Стокхолм накара Турция да отложи планираните преговори за присъединяване към НАТО с Швеция и Финландия.

Напрежение между Турция и Швеция след изгарянето на Корана в Стокхолм

Турски дипломатически източник заяви, че датският посланик е бил извикан, за да му бъде връчен демарш срещу "неприемливото" отношение на Дания към действията на Палудан.

"Остро осъждаме решението да се даде разрешение за този провокативен акт, който очевидно представлява престъпление от омраза", заяви турският дипломатически източник пред репортери.

Ердоган подготвя почвата изборите в Турция да се проведат на 14 май

В петък Палудан обеща да организира ежеседмични акции с участието на Корана, докато Турция не одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО.

Шведските лидери категорично осъдиха действията на Палудан, но защитиха широкото приемане на свободата на словото в страната си.

Финландия и Швеция скъсаха с десетилетията на военно необвързване и решиха да се присъединят към НАТО в отговор на руското нахлуване в Украйна.

Шведски вестник предлага 1000 евро в конкурс за обида на Ердоган

Предложенията за присъединяване към НАТО трябва да бъдат одобрени от всички 30 членове на алианса.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм