Във вторник шведският вестник "Фламман" организира противоречив конкурс. Главният редактор на вестника, Леонидас Аретакис, обяви, че ще присъди 10 000 шведски крони (1000 евро) за "сатирични рисунки" на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Баскетболист от НБА бе обявен за терорист от турските власти

Анкара все още не е коментирала конкурса, но той вероятно ще предизвика осъждане от страна на Турция, която вече е в противоречие със скандинавската страна заради явната ѝ толерантност към терористичната групировка ПКК. Конкурсът е обявен като реакция на критиките на Турция към демонстрацията на поддръжници на ПКК миналата седмица в Стокхолм, по време на която тълпата окачи чучело на Ердоган, съобщава вестник „Сабах”.

Председателят на турската вътрешна комисия: България е съюзническа държава

Шведското издание обяви конкурса с рисунка на шведския художник Карл Йохан де Геер (известен с рисунката си "Осквернете знамето"). Вестникът заменя шведското знаме в оригиналната творба на Де Геер с турско знаме, като до "горящите" полумесец и звезда е изписана жаргонна дума. Той заяви, че ще публикува "най-добрите творби" в следващите издания и определи 20 януари като краен срок за изпращане на творбите.

Турция има право на глас при ратифицирането на кандидатурата за членство на Швеция и Финландия в НАТО, но само при условията на Анкара. Миналата седмица Ердоган заяви, че екстрадирането на терористи е задължително условие за Швеция, ако иска да получи правото да се присъедини към НАТО.

Турция освободи международно уважаван медик и критик на Ердоган

"Турция каза на Швеция, че нейният парламент не може да ратифицира членството на Швеция в НАТО, ако те не екстрадират терористите, които са при тях", каза Ердоган, като се позова на ангажимента на Швеция и Финландия от юни миналата година като част от споразумение за заемане на по-твърда позиция срещу тероризма, за да се присъединят към алианса. "На първо място, те трябва да екстрадират близо 130 терористи, за да минат предложенията им през нашия парламент, (но) за съжаление, все още не са направили това", обясни Ердоган в реч пред младежка среща в югозападната провинция Мугла.

Турция продължава усилията за намаляване на напрежението между Косово и Сърбия

Позовавайки се на съвместна пресконференция, която проведе през ноември миналата година с шведския министър-председател Улф Кристерсон, Ердоган заяви, че е казал на Швеция да екстрадира в Турция заподозрения за бягство Бюлент Кенеш, като подчерта важността на въпроса, тъй като Кенеш принадлежи към група ФЕТО. Кенеш, бивш главен редактор на вестник Today's Zaman и заподозрян член на ФЕТО, живее в Швеция.

Ердоган иска от Путин “едностранно“ прекратяване на огъня в Украйна

Като заяви, че по улиците на столицата Стокхолм често се наблюдават демонстрации на поддръжници на ПКК, Ердоган подчерта, че Турция многократно е предупреждавала Швеция за това, но "въпреки нашите предупреждения, за съжаление, нямаше никакви действия за спиране на демонстрациите на ПКК/YPG".

Ердоган: Работата за доставки на газ от Черно море тече денонощно

Турският президент заяви също, че председателят на парламента Мустафа Шентоп е отменил посещението на шведския си колега Андреас Норлен в Турция в отговор на неотдавнашните открити провокации на поддръжници на ПКК в Стокхолм. "Ако те не вземат отношение към тази ситуация, това може да обтегне още повече отношенията ни с Швеция", добави той, само няколко дни след като демонстрация в Стокхолм директно отправи заплахи срещу самия Ердоган. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм