Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя пред руския си колега Владимир Путин да обяви "едностранно" прекратяване на огъня в Украйна, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

"Президентът Ердоган заяви, че призивите за мир и преговори трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и визия за справедливо решение", цитира неговата канцелария думите на Ердоган, казани на Путин в телефонен разговор.

Франция ще достави на Украйна бронирани танкове

Ердоган трябва да проведе и отделен разговор с украинския президент Володимир Зеленски по-късно в четвъртък.

Турският лидер използва добрите си отношения както с Москва, така и с Киев, за да се опита да посредничи за прекратяване на войната. Турция беше домакин на два ранни кръга на мирни преговори и помогна за сключването на подкрепяно от ООН споразумение, с което се възстановиха украинските доставки на зърно през Черно море. Ердоган също така неколкократно се опитваше да доведе Путин и Зеленски в Турция за мирна среща на върха.

Риши Сунак: Украйна може да разчита на подкрепата на Великобритания в дългосрочен план

Призивът на Ердоган за "едностранно" прекратяване на огъня последва предложението по-рано в четвъртък на руския духовен водач патриарх Кирил за примирие по време на православната Коледа тази седмица.

В разговора са били обсъдени и отношенията между Турция и Русия, особено в областта на енергетиката, както и на регионални въпроси и сирийската криза.

Зеленски: Русия планира продължителна вълна от нападения с дронове, за да деморализира Украйна

"Президентът Ердоган подчерта, че е настъпил моментът за предприемане на конкретни стъпки срещу терористите от PKK/PYD/YPG (забранената в Турция Кюрдска работническа партия) от граничните райони на Турция, особено от сирийските Тел Рифат и Манбидж, и заяви, че режимът трябва да бъде конструктивен и да приложи някои стъпки в политическия процес за постигане на конкретни резултати в Сирия", съобщиха от офиса на турския лидер.

Турският лидер припомни положителните резултати от инициативите за насърчаване на диалога, които се изразяват в споразумението за "зърнен коридор", широкомащабната размяна на затворници и формирането на зона за сигурност около Запорожската атомна електроцентрала.

Тагарев: Българската помощ за Украйна не е достатъчна като обем

Ердоган каза на Путин, че се стреми към конкретни стъпки за формиране на пътна карта за създаването на газов хъб в Турция, предаде от своя страна Анадолската агенция. Във връзка с това турският държавен глава е обърнал внимание на усилията за развитие на енергийната инфраструктура на Турция.

По сирийския въпрос Ердоган заяви, че за да се постигнат конкретни резултати в Сирия, режимът на Башар Асад трябва да заеме конструктивна позиция и да осъществи редица стъпки в политическия процес.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм