Турски съд освободи международно уважаван медик, който призова за разследване на предполагаемото използване на химическо оръжие от армията срещу кюрдските бойци в Ирак.

Ръководителят на Турската медицинска асоциация Себнем Корур Финчанчи беше задържана и вкарана в затвора през октомври за това, че в телевизионно интервю изтъкна твърдения, които за първи път се появиха в медии, близки до Кюрдската работническа партия (ПКК).

Турция арестува шефа на лекарската асоциация за „пропаганда на терор“

Групировката твърди, че 17 нейни бойци са загинали при турски атаки с химическо оръжие в планините на Северен Ирак през същия месец.

Анкара и западните ѝ съюзници смятат ПКК за терористична организация.

Нейните медии са забранени в Турция, а твърденията ѝ се отхвърлят еднозначно от Анкара.

Наказателен съд в Истанбул призна Финчанчи за виновна в разпространяване на "терористична пропаганда" - обвинение, по което може да получи 7,5 години затвор.

Той обаче я осъди на по-малко от три години затвор и нареди незабавното ѝ освобождаване.

Върнахме на Турция антични монети, предназначени за износ в Германия

В Турция хората, които са осъдени на по-малко от четири години, обикновено се поставят под съдебен надзор, но им се позволява да излязат на свобода.

Присъдата донесе рядък неуспех на прокурорите в страна, в която хиляди политически опоненти на правителството - много от тях кюрди - тънат зад решетките.

Финканчи е ветеран, експерт по съдебна медицина, която е сътрудничила на международни организации при предишни разследвания за евентуални военни престъпления.

Нейното телевизионно интервю разгневи турската армия и беше осъдено лично от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Турция продължава усилията за намаляване на напрежението между Косово и Сърбия

Турският лидер обвини Финканчи, че "говори на езика на тероризма", а Министерството на отбраната нарече коментарите ѝ "клевета".

Работа с ООН

Процесът е съпроводен от засилени мерки за сигурност и силно присъствие на полицията за борба с безредиците както в сградата на съда в Истанбул, така и извън нея.

Финканчи заяви пред съда, че не очаква справедлив процес.

Тя цитира турско социологическо проучване, според което "един на всеки двама души смята, че хората са в затвора въз основа на това, което мислят".

Фатих Дьонмез: Турция ще стане „играч“ на газовия пазар

Медицинската асоциация на Финканчи в миналото е подкрепяла опозиционни каузи и е била в конфликт с правителството на Ердоган.

Тя критикува действията на Министерството на здравеопазването във връзка с пандемията и организира протести с искане за по-добро заплащане.

Сдружението твърди, че всички 11 членове на изпълнителния му комитет са разследвани за потенциално "членство в терористична организация".

През 2016 г. самата Финчанчи беше задържана за кратко, защото се появи като гост-редактор на малък вестник, четен от кюрдската общност в Турция.

Ердоган иска от Путин “едностранно“ прекратяване на огъня в Украйна

Но сътрудничеството ѝ със съдебни експерти, работещи с ООН на места като Босна, привлече международното внимание към процеса.

Германският комисар по правата на човека Луиза Амтсберг нарече Финчанчи "един от най-смелите гласове на Турция", а водещи световни правозащитни групи поискаха нейното освобождаване.

Турция с рекорден износ на оръжие през 2022 година

"Решението по този политически мотивиран процес е несправедливо и трябва да бъде отменено при обжалване", написа в Туитър базираната в Дъблин правозащитна група Front Line Defenders, след като Финканчи беше призната за виновна.

"Добре е, че Финканчи е освободена от предварителния арест, но тя не трябва да прекарва повече време зад решетките!" 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм