Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че страната му е продължила усилията за намаляване на напрежението между Косово и Сърбия, съобщи Анадолската агенция.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година, но Белград все още не признава независимостта на някогашната си област, въпреки че над 100 държави вече са я признали. С посредничеството на ЕС Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си от 2011 г.

Напрежение в Косово: Албанец рани с автоматично оръжие двама сърби

След заседание на турското правителство в Анкара вчера Ердоган посочи още, че страната му е продължила и с усилията за разрешаване на политическата ситуация в Босна и Херцеговина.

„Продължихме усилия за разрешаване на политическата блокада в Босна и Херцеговина и за намаляване на напрежението в отношенията между Косово и Сърбия“, каза турският президент.

ЕК: Ситуацията в Косово остава крехка

Говорейки за икономическите предизвикателства, пред които е  била изправена страната му миналата година, Ердоган отбеляза, че най-сериозният проблем на Турция е била инфлацията, която достигна  64,27 на сто на годишна база. 

По думите му през следващите месеци ще се види как темпът на растеж на инфлацията постепенно се забавя.

„Ще приложим програма, благодарение на която ще свалим инфлацията до 20 процента“, каза Ердоган.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм