Европейската комисия смята, че ситуацията в северната част на Косово е все още много крехка, каза днес Набила Масрали, говорителка на Европейската комисия по въпросите на външната политика и политиката на сигурност, цитирана от Танюг.

Тя добави, че евросъюзът е изиграл активна роля в последните събития в координация със САЩ и мироопазващите сили на НАТО в Косово - КейФОР.

Американски анализатор: Вучич манипулира САЩ и ЕС и използва сърбите в Северно Косово като пионки

Масрали повтори, че ЕК приветства деескалацията на напрежението в Косово и премахването на барикадите, поставени от косовските сърби в Северно Косово.

„Ситуацията наистина е крехка и ние призоваваме за сдържаност и двете страни, така че ситуацията да остане спокойна и да се избегнат всички действия, които биха довели до връщане на насилието и ескалацията“, каза тя и добави, че мисията на ЕС в Косово - ЕУЛЕКС (EULEX), ще продължи да следи ситуацията в Косово.

Борел приветства деескалацията в Северно Косово

Последното изостряне на кризата в отношенията Косово - Сърбия започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони.

След преговори и компромис засега Прищина се отказа от смяната на регистрационните номера, но напрежението беше подхранено от ареста на бивш косовски сръбски член на местната полиция. В знак на протест косовските сърби издигнаха барикади на 10 декември, като в продължение на двадесетина дни блокираха пътищата и някои гранични пунктове в Северно Косово.

Косово затвори главния си граничен пункт заради напрежението със Сърбия

Те настояваха за освобождаването на арестувания бивш полицай Деян Пантич, който според косовските власти е организирал нападения срещу изборни органи. След като Пантич беше освободен от затвора под домашен арест, а сръбският президент Александър Вучич разговаря с представители на сърбите от Косово в Рашка, започна и премахването на барикадите в северната част на Косово. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм