Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че дипломацията е надделяла при деескалацията в Северно Косово, а повод за коментара му е премахването на барикадите в близост до пункта Рударе в Северно Косово, предаде КосоваПрес.

„Насилието никога не може да бъде решение. Поздравления за отговорното лидерство на президента (на Сърбия Александър) Вучич и министър-председателя (на Косово Албин) Курти“, написа Борел в Туитър акаунта си.

Косово затвори главния си граничен пункт заради напрежението със Сърбия

Той добави, че в момента е важен спешният прогрес на диалога.

Президентът на Сърбия Александър Вучич разговаря вчера с представители на косовските сърби в Рашка и съобщи, че тази сутрин започва премахването на барикадите в северната част на Митровица, след като те стояха в продължение на 20 дни.

Сръбският СЕМ: Българите са чистокръвни сърби

Пунктът Рударе беше затворен вчера, след като протестиращи го блокираха от сръбската страна, за да подкрепят етническите сърби в Косово в отказа им да признаят независимостта на страната. Граничните пунктове Бърняк и Ярине все още са затворени, а барикадите край пункта Мердаре са отстранени и той е отворен за движение. Ситуацията там се е нормализирала напълно, съобщи по-рано днес косовската полиция. 

Напрежение по границата с Косово. Протестиращи сърби се сблъскаха с полицията

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци. Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след преговори и компромис засега Прищина се отказа от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм