Косово затвори най-големия си граничен пункт днес, след като протестиращи го блокираха от сръбската страна, за да подкрепят етническите сърби в Косово в отказа им да признаят независимостта на страната, предаде Ройтерс.

След като други два гранични пункта на границата със Сърбия бяха затворени от подобни протести от косовската страна от 10 декември насам, в момента остават отворени само три гранични пункта между двете страни.

Сръбският СЕМ: Българите са чистокръвни сърби

Последният протест идва часове след като Сърбия заяви, че е поставила армията в най-високата степен на бойна готовност след седмици на ескалиращо напрежение между Белград и Прищина.

Сърбите от сръбската страна използваха камион и трактори вчера, за да издигнат барикада близо до граничния пункт Мердаре на източната граница на Косово. Преградата пречи на хиляди косовари, които работят в Европа, да се върнат у дома за празниците.

От НАТО разследват инцидент със стрелба в Косово

Около 50 000 сърби, живеещи в етнически разделеното северно Косово, отказват да признаят правителството в Прищина или статута на Косово като независима държава. Те имат подкрепата на множество сърби в Сърбия и на сръбското правителство.

"Ако вече сте влезли в Сърбия, тогава трябва да използвате други гранични пунктове ... или да преминете през Северна Македония", заяви косовското външно министерство на страницата си във Фейсбук, обявявайки затварянето на граничния пункт Мердаре.

Напрежение по границата с Косово. Протестиращи сърби се сблъскаха с полицията

Затварянето влезе в сила от полунощ, макар че граничният пункт вече изглеждаше неизползваем, отбелязва агенцията. 

Пунктът Мердаре е най-важният косовски граничен пункт за товарния пътен транспорт. Страната има международни железопътни връзки.

От 10 декември сърбите в Северно Косово влизаха в престрелки с полицията и издигнаха над 10 пътни барикади във или около разделения град Митровица. Действията им дойдоха след ареста на бивши косовски сръбски полицаи за предполагаемо нападение над действащи полицейски служители.

Косово подаде молба за членство в ЕС

Вчера бяха издигнати още две барикади в северната част на страната.

Косово, което има албанско мнозинство, обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада след войната от 1998-99 г., в която НАТО се намеси, за да защити етническите албанци.

Правителството в Прищина поиска от мироопазващите сили на НАТО да разчисти барикадите. Но КейФОР нямат правомощия да действа на сръбска територия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм