Президентът на Косово Вьоса Османи, премиерът Албин Курти и председателят на парламента Глаук Конюфца подписаха кандидатурата на Косово за членство в ЕС, съобщи КосоваПрес.

Президентът Османи каза, че „това е исторически ден и че Косово заслужава да бъде част от семейството на ЕС.“

Косово: Действията на Сърбия са опит за подкопаване на диалога

„Процесът не е равномерен и може да е дългосрочен, но ние сме решени да успеем. Ще свършим работата си, за да може Европейският съюз да изпълни възможно най-лесно своята част”, добави Османи.

Председателят на парламента на Косово Глаук Конюфца подчерта, че Европейският съюз ще бъде завършен, само когато всички европейски нации са част от този съюз.

Босна и Херцеговина получи статут на кандидат за членство в ЕС

„Това е първата официална стъпка по пътя на присъединяването на Косово към Европейския съюз (...) Заслужаваме да станем страна кандидат и да вървим към започване на преговори за членство в Европейския съюз”, каза Конюфца.

Конюфца призова парламента, съвета, комисията и държавите членки на ЕС да демонстрират подкрепата си за Косово, като единодушно одобрят искането на страната.

Евродепутат: Орбан играе опасна игра на Балканите

По думи на премиерът Албин Курти напредъкът на Косово ще зависи от ангажимента за дълбоки и трансформиращи реформи.

„Скоростта, с която ще се движим, ще зависи от нас, затова е необходим ангажиментът на всеки и отдадеността на всеки. Преодоляваме пречките и предизвикателствата с демократично развитие”, каза  още той.

Шолц: Присъединяването на Балканите към ЕС е в интерес на Германия

Преди евентуално членство Косово трябва да постигне споразумение със Сърбия за нормализиране на отношенията, отбелязва Ройтерс. ЕС вече работи по сделка, на която се надява и двете страни да се съгласят в рамките на година. 

Сръбски протестиращи в Северно Косово блокираха главни пътища през последните дни и имаше престрелки с косовската полиция след арестуването на бивш сръбски полицай на фона на нарастващото напрежение между властите и сръбското малцинство в Косово.

Отново напрежение между Сърбия и Косово, има ли основания за притеснения?

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех. 

Косово е признато за независима държава от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на ЕС – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания. 

Косово е единствената страна в региона, която досега не беше подала кандидатура за членство в евросъюза.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм