Президентът на Косово Вьоса Османи обсъди необходимостта от премахване на барикадите в северната част на страната по време на среща с емисаря на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар.

„Действията на Сърбия са насочени към подкопаване на диалога за взаимно признаване“, каза Османи и благодари на САЩ за ясното послание, което са отправили в неделя.

Проведе се Съвета за национална сигурност в Сърбия за напрежението с Косово

„На срещата бяха обсъдени последните събития в страната и региона. Президентът Османи подчерта спешната необходимост от премахване на барикадите в северната част на страната, поставени от незаконни структури, организирани в престъпни банди и режисирани от Вучич.

Тя подчерта, че атаките срещу институциите на Република Косово и международните институции са престъпления, за които извършителите трябва спешно да бъдат изправени пред правосъдието.

Напрежението в Косово отново расте

На срещата с емисаря Ескобар президентът Османи подчерта, че Косово продължава да бъде конструктивна страна в процеса на диалог и че действията на Сърбия са опит да се подкопае диалогът за взаимно признаване.

На срещата бяха обсъдени начините за по-нататъшно развитие на отношенията между Косово и САЩ и по-специално искането на президента Османи, отправено през юни 2022 г., за започване на стратегически диалог между двете държави, както и интеграцията на Косово в евроатлантическите структури“, се посочва в съобщение на президентството. 

p>Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм