Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич заяви, че снощи на заседание на Съвета за национална сигурност, което е било председателствано от президента Александър Вучич, е било решено, че мирът трябва да се съхрани, съобщи БТА, цитирайки Танюг. 

Напрежението в Косово отново расте

"Затова призоваваме албанците и сърбите да успокоят ситуацията, а особено призовавам сърбите на север да запазят спокойствие, да не се поддават на провокации и да уважават ЕУЛЕКС и КейФОР, заяви Вучевич в Инстаграм. Той изтъкна, че "държавата ще направи всичко, за да се запазят отечеството и мирът за всички граждани на Сърбия". Ние само желаем нашият народ да остане в родните си места и затова настояваме да се спазва Брюкселското споразумение и да се формира Съюз на сръбските общини, заяви Вучевич. 

Сръбската национална телевизия съобщи, че снощи в селището Рударе край Звечан е била чута стрелба и експлозия. Не е известно кой е стрелял. Прищинският вестник "Коха" пише, позовавайки се на очевидци, че в Бошнячка махала в северната част на Косовска Митровица вчера е имало силна експлозия, но и за тази информация няма официално потвърждение, отбелязва Танюг. 

Отложени избори и престрелки: Продължава напрежението между Сърбия и Косово

Заради актуалната ситуация в северната част на Косово днес няма да работят основните и средните училища, които функционират в рамките на системата на Република Сърбия, съобщава Косово онлайн. В този момент още не се знае докога образователните институции в Северно Косово ще останат затворени, отбелязва порталът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм