Членовете на Европейския парламент са обезпокоени от съобщения, че еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархеи „се опитва да заобиколи и подкопае демократичните реформи и върховенството на закона в региона“. Тайс Ройтен, член на Европейския парламент, обяви това в Twitter и поиска от Европейската комисия да започне независимо и безпристрастно разследване дали поведението и политиките, прилагани от комисаря, представляват нарушение на кодекса за поведение на членовете на Европейската комисия и на задълженията на комисаря, предаде European Western Balkans.

Това не е първият случай, в който членове на Европейския парламент искат разследване срещу унгарския комисар. През януари тази година те поискаха такова заради влиянието на Вархеи в Босна и Херцеговина и връзките му с лидера на босненските сърби Милорад Додик. Сред евродепутатите, поискали разследването, беше и Каталин Чех, с когото по време на Белградската конференция по European Western Balkans обсъди върховенството на закона в региона на Западните Балкани и влиянието на унгарския министър-председател върху стабилизирането на Западните Балкани.

Орбан: Унгария остава против европейския план за помощ за Украйна

ЕК публикува доклади за страните от Западните Балкани. Общото впечатление е, че в по-голямата част от страните от ЗБ има твърде много проблеми, особено в областта на върховенството на закона и правата на човека.

„Разширяването трябва да бъде приоритет за ЕС. Ние искаме страните от Западните Балкани да бъдат в нашето семейство. Трябва да им осигурим надежден процес с реалистични крайни срокове“, каза Чех. „Но за съжаление, в световен мащаб се наблюдава тенденция на отстъпление от демокрацията. Нелибералните популисти набират сила в целия свят, а Западните Балкани са сред регионите, в които има огромен проблем. Състоянието на правата на човека и върховенството на закона трябва да бъдат на преден план и в центъра на процеса на разширяване. Много тревожно е, че в тази област не е постигнат достатъчен напредък въпреки годините и преговорите“.

Обвинения в корупция: ЕК с препоръки да блокира милиарди на Унгария

Според нея Вархеи трябва да даде много по-голям приоритет на този въпрос. „Неприемливо е да виждаме потъпкване на правата на хората, унищожаване на свободата на съдебната власт, неприемливо е и лошото отношение към журналистите в тези страни“, каза тя. „Трябва да има и изисквания от страна на ЕС. А за сръбските граждани това е гаранция за гореспоменатите права, защото този процес наистина е много ефективен начин да се получи равен достъп до тях. Сигурни стандарти за опазване на околната среда, стабилна държава със стабилно върховенство на закона“.

В момента се води война между демокрациите и автокрациите и ЕС трябва да бъде световен лидер, когато става въпрос за демокрация, смята Чех. Според нея обаче Европейската комисия не прави достатъчно.

Унгария се оплака на ЕС, че Украйна възпрепятства работата на нейни компании

По повод спекулациите за ролята на унгарското правителство в изборния процес в Босна и Херцеговина и това, че унгарски граждани директно са финансирали предизборната кампания на Милорад Додик чрез така наречения "Унгарски фонд", Чех коментира: „Орбан губи влиянието си в ЕС, затова се опитва да състави свой собствен екип от нелиберални лидери на Балканите, което е много опасна игра. А що се отнася до финансирането на кампанията, просто е абсолютно озадачаващо, че ако някой европейски комисар направи изявление за Унгария, той крещи за намеса в изборите, докато в същото време няма абсолютно никакъв проблем с това, че Орбан на практика финансира предизборната кампания на Додик с такава огромна сума пари. Става дума за милиони евро. Така че той прилага двоен стандарт. Той играе на руска рулетка с парите на унгарските данъкоплатци. И освен това е право в ръцете на Владимир Путин, като помага за дестабилизирането на региона“.

Унгария ще подкрепи кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО през 2023 г.

„Аз съм истински поддръжник на разширяването на ЕС. Но трябва да зададем един въпрос: каква трябва да бъде целта на процеса на разширяване на ЕС? За мен тя трябва да бъде повече права, повече свободи и повече правомощия за всеки гражданин на Западните Балкани. Повече възможности да упражняват свободата си на словото. Повече икономическа власт за хората без корупция от страна на държавата“, каза Каталин Чех.

Но относно подкрепата на Виктор Орбан за това, според нея той по-скоро иска да разшири влиянието си в Западните Балкани. И затова се намесва със съмнителни финансови сделки в съседните държави.

Орбан на мач: Сложи си шал с карта на Велика Унгария

„Ето защо той поддържа близки отношения с един от автократите. По този начин не мисля, че той има предвид интересите на сръбските граждани, защото, разбира се, Сърбия трябва да бъде нова държава-членка и всички ние споделяме тази отдаденост, но защитата на правата и ценностите трябва да върви ръка за ръка с процеса на разширяване, смята Чех. „И затова е много, много обезпокоително, че г-н Вархеи понякога изглежда поставя дневния ред на Орбан над дневния ред на Европейската комисия, която той трябва да представлява. Той би трябвало да бъде много по-активен по въпросите на правата на човека, защото ЕС трябва да бъде общност на ценности и свободи. Това важи с пълна сила за страните, които вече са членки на ЕС. Също и за тези, които се стремят да станат такива“.

Протест срещу Орбан и за образование без идеология в Будапеща

Чех е уверена, че процесът на разширяване винаги е бил силен геополитически инструмент на ЕС и вярва, че върховенството на закона и свободата трябва да бъдат неразделна част от този процес.

„Очаквам обаче всяка страна, която е в процес на разширяване и е бенефициент на европейски фондове за развитие, например фондовете по ИПП, да се придържа и към Европейската политика за сигурност“, каза тя.

„Трябва да се реформираме, за да бъдем годни за предизвикателствата на 21-ви век. Начинът, по който функционираме сега, вече не е ефективен. Той е бавен, неефективен, бюрократичен, така че всички биха имали полза от реформата. Всяка настояща и бъдеща държава - членка на ЕС“, заключи Каталин Чех.

Орбан разкритикува ЕС на годишнината от антисъветското въстание от 1956 г.

„Вярвам също така, че всеки гражданин, който се надява демокрациите да спечелят войната срещу други заплахи, е заинтересован от по-ефективен и по-суверенен Европейски съюз, който да упражнява геополитиката си въз основа на ценностите, които изповядва“, завърши Чех. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм