Европейската комисия иска да представи препоръка относно по-нататъшния курс на действие за плащанията на ЕС към Унгария. 

Според органа правителството в Будапеща нарушава принципите на върховенството на закона и не действа достатъчно решително срещу корупцията. 

ЕК предприема две наказателни процедури срещу България

Поради тази причина общо 7,5 милиарда евро от бюджета на ЕС и 5,8 милиарда евро помощ за коронавирус могат да бъдат блокирани.

Решението за планираната препоръка е взето въз основа на проверка на мерките, предприети от Унгария срещу възможна злоупотреба с фондовете на ЕС. От гледна точка на Европейската комисия те не са достатъчни и противоречат на предишни съобщения.

Унгария се оплака на ЕС, че Украйна възпрепятства работата на нейни компании

Нужно е квалифицирано мнозинство

Следователно трябва да се предложи на другите държави-членки да удържат около 7,5 милиарда евро от бюджета на EС. Препоръката може да бъде приета от Съвета на министрите на ЕС през следващите четири седмици.

Въпреки това ще е необходимо квалифицирано мнозинство - тоест най-малко 15 от 27-те държави от ЕС ще трябва да се съгласят и заедно да съставляват поне 65 процента от общото население на ЕС.

Унгария ще подкрепи кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО през 2023 г.

Мрачна картина за Унгария с оглед на очакваното плащане на милиарди за коронавирус помощ от ЕС

Европейската комисия иска да направи положителна препоръка относно унгарския план за използване на фондовете. Парите обаче трябва да постъпват само, ако страната отговаря на определени изисквания. Това включва тези, формулирани в процеса на върховенството на закона. Унгария иска да получи 5,8 милиарда евро безвъзмездни средства от така наречения механизъм за възстановяване и устойчивост на ЕС.

Орбан на мач: Сложи си шал с карта на Велика Унгария

Унгария може да блокира решения

По-нататъшното развитие се очаква с нетърпение, преди всичко защото Унгария разполага със значителни средства за оказване на натиск върху ЕС. Например правителството в Будапеща може да блокира всички решения, които изискват единодушие в ЕС. Това се отнася например за санкции срещу Русия или решения за подкрепа на Украйна във войната срещу съседната държава.

„Тъй като всички обещания се изпълняват, трябва да се надяваме, че всички средства от ЕС ще бъдат налични през следващата година“, каза министърът на регионалното развитие Тибор Наврачич в Будапеща във вторник.

„Освен всичко друго, Унгария изпълни изискванията на ЕС, като създаде нов „орган за почтеност“, който да разглежда предполагаеми случаи на корупция. Допълнителни законодателни промени в този смисъл са планирани за следващата седмица“, допълни той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм