Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му остава против плана на Европейския съюз за пакет помощ за Украйна в размер на 18 милиарда евро през 2023 г., предаде АП.

Агенцията отбелязва, че позицията на Орбан вероятно ще доведе до запазване на напрежението между ЕС и унгарското правителство на фона на споровете за спазването на демократичните стандарти в страната.

Обвинения в корупция: ЕК с препоръки да блокира милиарди на Унгария

Унгарският премиер призна в интервю за държавното радио, че Украйна има нужда от подкрепа, за да финансира жизненоважни сектори и услуги, но подчерта, че ще блокира плана на Съюза за осигуряване на финансова помощ чрез вземането на общ заем от всички държави членки.

"Въпросът е как да помогнем на Украйна. Едното предложение предполага използването на бюджетите на страните членки за вземане на нов общ заем, който да се използва за Украйна. За нас това е неприемливо, защото не искаме ЕС да се превърне в общност от задлъжнели държави вместо да бъде общност от страни, които си сътрудничат", смята Орбан.

Унгария се оплака на ЕС, че Украйна възпрепятства работата на нейни компании

Предложението на унгарския премиер е всяка от 27-те държави членки да отдели средства от собствения си бюджет и да помогне на Украйна чрез двустранни споразумения. "Ние няма да приемем другия план, не сме съгласни с него, а без нас той не може да влезе в сила", добави той.

По думите на Орбан Унгария е готова да предостави на Украйна средства от порядъка на 60-70 милиарда форинта (152-178 милиона долара) от бюджета си в съответствие с двустранно споразумение - сума, която според него няма да навреди на националните интереси.

Пакетът финансова помощ за Украйна е поредният приоритет на ЕС, който Унгария блокира през последните месеци.

Унгария ще подкрепи кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО през 2023 г.

Според представители на европейските институции Унгария използва правото си на вето по темата, както и по въпроса за минимален праг за корпоративния данък, в опит да отблокира 7,5-те милиарда евро европейско финансиране замразени заради опасенията във връзка с върховенството на закона и корупцията в страната. 

В сряда Европейската комисия обяви, че ще препоръча удължаване на блокирането на средствата в очакване на още реформи от Унгария в сфери като независимостта на съдебната система, изкореняването на корупцията при усвояването на еврофондовете и повишаването на прозрачността в законодателната дейност. 

Страните членки трябва да вземат решение по предложението на ЕК до 19 декември. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм