Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред изразиха притеснението си от мигрантския натиск и нарастващия трафик на хора пред турските си колеги. В Народното събрание българската силова комисия проведе среща с турската именно по темата за бежанския поток.

Върнахме на Турция антични монети, предназначени за износ в Германия

Според председателя на вътрешната ни комисия Хамид Хамид инцидентната бежанска вълна е преминала в различна фаза и вече идват само организирани от трафиканти бежанци. Той цитира справки на службите, които показвали че това са икономически мигранти, а не бягащи от войната. Хамид изрази надежда, че турските власти ще увеличат присъствието на полиция по границата и с общи усилия между двете държави мигрантският натиск ще бъде овладян.

Турция освободи международно уважаван медик и критик на Ердоган

От своя страна председателят на турската вътрешна комисия Джелалеттин Гювенч отбеляза, че България е съюзническа държава за Турция и поиска съдействие от българските депутати за подобряване на пътната обстановка и намаляване на времето за изчакване на тировете по границата.

Утре предстои турската делегация да се срещне с председателя на парламента Вежди Рашидов и с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм