Турският баскетболист Енес Кантер е в списъка на терористите, издирвани от турското МВР, предаде dsport.bg. Правителството предлага награда от 490 000 евро за всеки, който предостави информация, която ще помогне за задържането му.

ГЕРБ: Заловеният терорист е получил съдействие от депутат от ДБ

Кантер често е казвал в миналото, че е в конфликт с президента на Турция Ердоган и неговия режим в страната. Сега той е в списъка на издирваните терористи, а паспортът му беше конфискуван през 2017 г. Тогава представители на турските власти се опитаха да го депортират от Румъния.

Баскетболист от НБА бе обявен за терорист от турските властиЕнес Кантер, Снимка: Getty Images

Телефонен терорист плаши с бомба Аспарухов мост

Тази ситуация е много опасна. Преди да предложат пари за ареста ми, ме издирваха турските агенти. Сега почти всички ще ме търсят заради наградата, която беше обещана“, каза 30-годишният баскетболист.

Кантер смята, че Ердоган води нехуманна политика, като сплашва и тормози хора, които не мислят като него. Бившият футболист Хакан Шукур е в подобна позиция като Кантер. Последният инцидент се случи наскоро, когато турският коментатор Алпер Бакирджигли беше уволнен за това, че каза името и фамилията на Шукур в телевизионно предаване по време на Световното първенство в Катар.

19 убити и 27 ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Не става въпрос само за мен, има толкова много невинни журналисти, академични граждани, спортисти, активисти и преподаватели, които са в този списък. Сега животът им е в опасност заради турските власти. Надявам се светът да разпознае случващото се и да се противопостави на Ердоган“, каза още баскетболистът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм