Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде знак, че възнамерява да ускори следващите парламентарни избори с един месец - до 14 май.

Съобщението подготвя почвата за това, което някои анализатори смятат за най-значимия вот в Турция от поколения насам.

Ердоган и неговата партия с ислямски корени управляват Турция вече две бурни десетилетия, през които имаше години на икономически подем и спад, войни и дори неуспешен преврат.

Неговата светска опозиция влиза в кампанията разделена по всички въпроси - от политиката до стратегията, и не е постигнала съгласие за кандидат, когото да издигне срещу Ердоган.

Шведски вестник предлага 1000 евро в конкурс за обида на Ердоган

Официално следващите парламентарни избори в Турция трябва да се проведат на 18 юни.

Но съюзниците на Ердоган от седмици намекват, че датата на изборите може да се изтегли по-рано заради религиозните празници и училищните изпити.

Анализаторите смятат, че кабинетът на Ердоган търси идеалния момент, в който е по-вероятно да се явят собствените му избиратели, отколкото тези, които подкрепят опонентите му.

Баскетболист от НБА бе обявен за терорист от турските власти

Ердоган изнесе днес реч пред управляващата си партия, в която припомни деня, в който съвременна Турция е провела първите си свободни избори през 1950 г.

Тогава на 14 май гласовете бяха спечелени от Аднан Мендерес - министър-председател, който беше свален от военна хунта през 1960 г. и екзекутиран година по-късно.

Самият Ердоган, свален от власт и за кратко хвърлен в затвора, когато е кмет на Истанбул през 90-те години на миналия век, и често се сравнява с Мендерес.

"Покойният Мендерес каза на 14 май 1950 г.: "Стига толкова, народът ще си каже думата", и излезе победител ", каза Ердоган в телевизионно изказване.

"Нашият народ ще даде своя отговор на (опозицията) на същия ден 73 години по-късно."

Председателят на турската вътрешна комисия: България е съюзническа държава

Никога не отписвайте Ердоган

Ердоган ще се яви на изборите с рейтинг, понижен от продължилата цяла година икономическа криза, при която инфлацията в края на миналата година достигна 85%.

Но раздробената опозиция все още не се е обединила около един-единствен кандидат след повече от година на разгорещени преговори.

На един етап най-голямата им надежда изглеждаше популярният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу.

Телегеничният 52-годишен мъж победи съюзника на Ердоган на знаменателните общински избори през 2019 г., на които опозицията взе също властта в столицата Анкара и третия по големина град в Турция Измир.

Турция освободи международно уважаван медик и критик на Ердоган

Но миналия месец наказателен съд забрани на Имамоглу да се занимава с политика заради това, че нарече длъжностните лица, които анулираха първоначалната му победа през 2019 г., "идиоти".

Имамоглу обжалва и все още технически може да се кандидатира за президент.

Но ако спечели и присъдата му за клевета в крайна сметка бъде потвърдена, той ще трябва да се оттегли от поста, което прави кандидатурата му твърде рискована за опозицията.

Турция продължава усилията за намаляване на напрежението между Косово и Сърбия

Лидерът на основната опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу сега изглежда като най-вероятния кандидат, който ще се изправи срещу Ердоган.

Но неуспехът на 74-годишния бивш държавен служител да се справи с проучванията на общественото мнение доведе до разделение в шестте опозиционни партии, които сега се съюзяват срещу Ердоган.

Шестимата обещаха, че ще се споразумеят за единен кандидат, след като Ердоган определи датата на изборите.

"Сега за (опозицията) няма друг избор, освен да определят общия кандидат възможно най-скоро и да застанат зад този кандидат с всички свои партийни организации", написа в Туитър турският журналист ветеран Кадри Гюрсел.

Ердоган иска от Путин “едностранно“ прекратяване на огъня в Украйна

Изборите ще поставят под въпрос и контрола на Ердоган върху парламента.

Неговата управляваща партия в момента е в съюз с крайнодясна група, чиято подкрепа намаля през последните няколко години.

"Социологическите проучвания показват, че опозицията води, но изглежда, че инерцията отново е на страната на Ердоган", пише икономистът по развиващите се пазари и ветеран в наблюдението на Турция Тимъти Аш.

"Смятам, че изборите наистина са твърде близки, но никога не бих отписал Ердоган в каквито и да било избори." 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм