Опустошителна серия от земетресения отне живота на над 5000 души в Южна Турция и Северна Сирия. Точно в този район са разположени едни от най- големите бежански лагери в света, предназначени да държат засегнатите от близкоизточните конфликти на безопасно разстояние от хубавата и подредена Европа. 

Лекар в Сирия: Напомня на война, всяка минута умират дечица (снимки)

Хиляди жертви при разрушителни земетресения в Турция и СирияТемата коментира журналистът Тайфур Хюсеинов в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

Какви са известните до момента размери на бедствието в Турция?

Земетресението: Над 5000 загинали и 18 000 ранени

"Службата за извънредни ситуации съобщава за 3385 загинали към този момент, а броят на ранените е над 25 000. Огромни щети, много разрушени сгради, които вероятно ще достигнат над 10 000. Това е най-общата картина, която се очертава към този час. За съжаление, броят на загиналите, както и на ранените нараства постоянно", информира журналистът.

"СЗО предполага, че жертвите може да достигнат до 20 000, като се има предвид, че първоначалните данни се умножават поне с 8 обикновено. Студено е, периметърът на земетресението е много голям. В отделни областни градове вали сняг. Условията са много тежки. Самата нощ е била изключително студена. Всички граждани, които са били там, са излезли навън", разказа Хюсеинов.

Земетресението в Турция: Спасиха бебе, стояло 7 часа под руините (снимка)

"Районът е много особен. Това там са градове лагери, които са на бежанци от Близкия Изток. Това, че времето е много студено, изключително затруднява работата на спасителите и оцеляването на живите, които са под развалините", припомни водещият Георги Донков. 

"Надяваме се броят на спасените да стане много по-голям за сметка на жертвите. Както посочи президентът Ердоган, това е най-голямото земетресение след това пред 1939 година - тогава жертвите са били над 32 000", каза журналистът. 

Наш сънародник е в неизвестност след земетресенията в Турция

"България беше първата, която реагира и изпрати помощ. Това е похвално. Изключително голям е уплахът сред хората и спомените от голямото земетресение през 1999 все още са живи. Онези граждани, които не са в епицентъра на труса, също са в ужас", разказа Хюсеинов.

Хората са сплотени и тези, които не са засегнати, помагат много на пострадалите. Това е съвсем нормално и винаги е било така в Турция. Турция има тъжен опит, за съжаление, който си оказва своето влияние. Всеки гледа с каквото може да помогне, но за съжаление, както навсякъде по света, има и лоши примери, които искат да се облагодетелстват от нещастието на гражданите", отбеляза той.

Извадиха 5-годишно момиченце след 7 часа под руините (видео и снимки)

Как ще се отрази тази трагедия на предстоящите президентски избори през май? 

"Със сигурност ще има сериозно отражение самата трегедия, но е трудно е да се предвиди, защото голямата болка все още не е отминала. Бедстващите обаче са изключително остро и критично настроени към властите. Все пак говорим за президента Ердоган, който е умел политик и успява такива събития да ги използва за своите политически цели", заяви журналистът.

Ново разрушително земетресение в Турция

Ще се справи ли турската държава с бедствието?

"Турция има опит, както казахме. След голямото земетресение през 1999 година, беше прокаран един специален данък "земетресение", който бе временен, с цел да се спрвят с последствията. Впоследствие бе удължен и го запазиха като постоянен. Към момента Турция разполага с над 80 милиарда турски лири от тези данъци. Това са огромни средства", информира Хюсеинов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм