Ново разрушително земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано в понеделник в окръг Кахраманмараш, Южна Турция, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, като се позова на Евросредиземноморския сеизмологичен център.

Какво да правим при земетресение?

Според информация на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул трусът е бил с магнитуд 7,5, а по данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) магнитудът на новия трус е бил 7,6.

Трусът е регистриран в град Елбистан в 13:23 ч. местно време (12:23 ч.). Земетресението е усетено в много окръзи в Турция.

Моментът на разлюляването бе отразен на живо от камерите на телевизионните екипи, отразяващи на място ситуацията след първия трус, регистриран рано днес.

1400 загинали при мощно земетресение в Турция и Сирия (обновява се)

По данни на АФАД новото земетресение е станало на дълбочина 7,6 км. Предприета е издирвателно-спасителна операция в района, като се взима предвид възможността за нови разрушения.

В 4:17 ч. (3:17 ч. българско време) в град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, стана земетресение с магнитуд 7,7. Първоначално бе съобщено, че трусът е бил с магнитуд 7,4, но впоследствие Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) ревизира първоначалната си оценка, съобщи Анадолската агенция.

10-те най-опустошителни земетресения в човешката история (снимки)

Първото земетресение доведе до 1500 жертви и 5383 ранени, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано днес.

Граничещият със Сирия окръг Хатай бе сред най-тежко засегнатите от този трус места. Някои части на окръга изглеждат като военна зона. По пътищата са се образували дупки, в които пропадат цели автомобили. Пистата на летището в Хатай буквално се е разцепила наполовина.

В окръг Газиантеп рухна историческата крепост, построена преди над 2200 години и включена в списъка на световното наследство на Юнеско.

Щети претърпя и пристанище Искендерун в южната част на Турция, разрушени са части от неговия док.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм