Гневът в Турция нараства заради предполагаемия неуспех на правителството да се справи, след като хиляди загинаха при две силни земетресения в понеделник, пише Би Би Си.

“Никога не съм виждал такова нещо“: Мъж пътува над 2000 мили до Турция, за да намери семейството си

Броят на смъртните случаи в Турция вече е над 8500 и се очаква да нарасне още повече през следващите дни.

Турция и Сирия повече от 40 часа след трусовете

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви цифрите при пристигането си в един от най-засегнатите региони.

Мнозина в най-засегнатите райони осъдиха според тях бавната реакция на Турския орган за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD).

В южното турско пристанище Искендерун във вторник Арзу Дедеоглу твърди, че две нейни племенници са открити под развалините. Семейството й уредило багер със собствени ресурси, за да премахне отломките, но тя казва, че служителите не им позволили да го използват.

Сирия с официална молба до ЕС за помощ с последствията от земетресението

"Чакахме до късно вечерта, но никой не дойде. С наши средства докарахме един багер, но те не дадоха да го използваме – спряха ни. Имаме две деца под развалините: дъщерите на сестра ми, Айшегюл и Илайда", сподели Дедеоглу. 

 

Вече ги няма, няма ги!

Когато службите за спешна помощ в крайна сметка пристигнали, Дедеоглу изкрещяла, че са „твърде закъснели“. 

Моля ви, не си тръгвайте – може би децата ми са още живи“, казала майка им.

Спасиха бременна в деветия месец, стояла 40 часа под руините (видео)

Докато мнозина обвиняват правителството, че е реагирало твърде бавно на земетресението, други казват, че правителството не е било достатъчно подготвено предварително.

"Ако има човек, отговорен за това, това е Ердоган", каза Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна партия в Турция.

„Ще бъда ваша слугиня“. Сестра пази братчето си 36 часа и моли за помощ

Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в 10 провинции, най-тежко засегнати от земетресението. Извънредното положение ще приключи точно преди изборите на 14 май, когато лидерът ще се опита да остане на власт след 20 години.

Неговата основна опозиция е съюз от лявоцентристки и десни партии, известен като Масата на шестимата. Очаква се Кълъчдароглу да бъде кандидат за президент.

Живот сред смъртта: Бебе се роди под руините, но майката загина (видео)

Във видео, публикувано в Twitter, той се зарече да не се среща с президента „на каквато и да е платформа“, обвинявайки правителството, че провежда „PR работа“ след земетресенията.

Гневът нараства и заради „данъка върху земетресението“, наложен от турското правителство след мощното земетресение през 1999 г., което уби повече от 17 000 души.

Приблизително 88 милиарда лири (4,6 милиарда долара) трябваше да бъдат изразходвани за предотвратяване на бедствия и развитие на службите за спешна помощ.

Журналист по Дарик: Ердоган има навик да използва такива трагедии за политическите си цели

Въпроси за „специалния комуникационен данък“, както го наричат ​​властите, се задават всеки път, когато има земетресение в Турция, но правителството никога не е обяснявало публично как се харчат парите.

И Кълъчдароглу каза, че правителството на Ердоган "не се е подготвяло за земетресение от 20 години".

Не само главният политически съперник на президента изразява гнева си от липсата на готовност на правителството.

СЗО: До 23 млн. души могат да бъдат засегнати от земетресението в Турция и Сирия

Къде отидоха всичките ни данъци, събирани от 1999 г. насам?", попита 61-годишният Джелал Дениз.Брат му и племенниците му все още са в капан под развалините.

Потребителите на социалните медии също критикуваха някои турски основни и проправителствени новинарски канали за „заглушаване“ на критиките от хора в засегнатите райони.

Бяха споделени видеоклипове, показващи кореспондент на NTV в Кахраманмараш, който казва, че местните жители се оплакват, че „помощта е недостатъчна“, като жителите се чуват на заден план да питат: „Къде е държавата?

31 часа след труса: Бебе е спасено изпод развалините в Кахраманмараш

След това каналът изглежда прекъсва кореспондента, преди да се върне в студиото.

Друго видео, споделено онлайн, показва как оцелял казва на репортер на масовата мрежа Haberturk, че "никой не е идвал", за да ги спаси от дни. Впоследствие репортерът се отдалечава от оцелелия и казва, че спасителите са „търсили навсякъде“.

Говорейки в Кахраманмараш, Ердоган призна, че е имало трудности с първоначалната реакция на бедствието, но обвини за закъсненията повредените пътища и летища.

Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десет региона

Той каза, че хората трябва да слушат само властите и да игнорират "провокаторите".

Държавата си върши работата“, каза той.

Но за мнозина в Искендерун държавата пристигна твърде късно.

Защо не дойде вчера, вчера още чувахме гласове от развалините!“ една жена извика на спасителите.

Друга жена беше обляна в сълзи.

"Можехме да ги спасим, ако бяхте пристигнали вчера" каза тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм