"Трябва да сме наясно, че основен инструмент на външната руска политика е всяването на страх, а не търсенето на сътрудничество. Страх, поставяне в зависимости и различни форми на шантаж. Търсенето на дипломатически решения на проблемите с Русия не са давали резултат". Така започна разговорът с доц. Велизар Шаламанов - бивш служебен военен министър. От 2009 г. той е директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и управление. През 2012 г. е назначен за директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО.

Сергей Петров: За една година Русия успя да постигне обратното на всичко, заради което започна войната

Цивилизационният избор е между два свята, продължи Шаламанов. Единият е този, в който ние сме избрали да се развиваме - на свободния свят. Другият е онзи, на авторитарните държави - свързан с репресии, агресия към съседите и практически тотален контрол върху обществото, медиите и всичко останало. Изборът е между свободния свят - базиран на интегритет или автокрация, която неизбежно е свързана с корупция и репресия. 

Шаламанов за darik.bg: България е единствената страна от Източния фланг на НАТО, която не е в система за ПВО

Велизар Шаламанов

"Докато българските военновъздушни сили разчитат на Миг-29, Ц-200, Ц-300 и радари Б37, практически не сме част от интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, стигаща от Норвегия до Гърция", продължи експертът. Ние имахме възможност да решим този проблем с три ползи, обясни доц. Шаламанов. Веднъж - като подкрепим Украйна, давайки им тази техника, втори път, заменяйки я с нова западна техника и на трето място, като поставим българските войници наравно с партньорите от НАТО, обясни Шаламанов. Той смята, че ако не започне радикална промяна, България ще продължи да потъва и дистанцията между нея и Румъния, Гърция и Полша, дори и Македония, ще продължи да се увеличава.

След една година война: Единна Украйна в руини и руски упадък сред ядрен шантаж

Разширяването на НАТО е последователен процес. Партньорството с Швеция и Финландия има дългогодишна история, обясни Шаламанов. Съвместимостта на въоръжението, техникатата, киберотбраната и електронното разузнаване с тях е факт и няма никакво съмнение, че ако трябва да получат помощ от НАТО и ЕС, то те биха я получили, коментира експертът в отговор на въпрос относно разширяването на НАТО.

Шаламанов за darik.bg: България е единствената страна от Източния фланг на НАТО, която не е в система за ПВО

Антони Герасимов и Велизар Шаламанов

Въпросът с оперативната съвместимост е все още недооценен в България, независимо от огромните усилия и мотивацията на немалка част от военнослужещите, обясни Шаламанов. Подобна съвместимост се постига чрез участия в обучения, съвместни операции и участие в многонационални сили. България е една от малкото страни в НАТО, която участва с доста ограничени контингенти в операциите на съюза, продължи експертът. Самите участия са свързани и с много ограничения, продължи той, свързани с недоброто оборудване, слабата подготовка и неготовността на нашето общество да поеме риска от загуби.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм