"Политика е възможна тогава, когато има общност или политическото понятие - общество. Спред мен в съвременна България имаме държава, но общество май не успяхме да създадем за всичките 140 години. А за да нямаме общество голяма заслуга има комунистическата идеология, която всъщност имаше за цел да разбира и атомизира обществото, за да бъде по-лесно управляемо. Етиката в едно общество означава обща парадигма, обща представа и модел за това как искаме да живеем. Ние очевидно не можем да се похвалим с такъв успех като общество.” Така започна разговорът със Сашо Дончев в студиото на “Стълбището”, отговаряйки на въпрос - кога в политиката не бива да се правят компромиси.

„В Банкя има ток“ и още от Фейсбук за Борисов, който гледа пресконференцията на ПП-ДБ

Според него формирането на подобна обща представа за обществото е културен въпрос и въпрос на еволюция. По думите му отсъствието на еволюционна възможност за развитие на подобен вид общество и политическа култура е в основата на липсата на обща парадигма. Той допълни, че каквото и да е било създадено до 1944 г., то след това е било изкоренено. Отсъствието на разговор за това, къде искаме да отидем, прави така, че да не виждаме и пътищата, по които сме тръгнали, допълни Дончев.

“Колкото и да звучи абсурдно - има нещо положително в настоящия момент. След всичкия този популизъм - ляв, който ни залива над 30 години, ние дясна партия нямаме. Всички се надпреварват да дават. Тоя ляв популизъм не е омръзнал само на мен, но и на всичките онези 60% българи, които отказват да гласуват и същевременно, включително и аз, нямат своето политическо представителство”, обясно Дончев.

Асен Василев: Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, изборите бяха нечестни

“Да дойде някой на 26 години и да казва “аз знам вие как трябва да живеете и знам как да ви помогна да го направите”, това е абсурдно. Аз не знам към кого е адресирано подобно поведение, но очевидно хваща дикиш.”

“Има дразнещи фрази в политическото говорене в България. Като започнем от това, че “ние трябва да помислим за обикновените хора”, тоест “ние, необикновените хора, трябва да помислим за обикновените хора”, много ми е трудно това да го коментирам. Какво значи опит в политиката? Политиката е част от нашия живот. Политиката е умението да съчетаеш много интереси. Това означава да се вслушваш в мнението на другите, но преди всичко да имаш собствен критерии кое е добро или лошо. Ако ти си живял и си постигнал нещо в живота неминуемо си се научил да чуваш какво ти говорят другите”, обясни Дончев и допълни, че ако имаш опит и влезеш в политиката - това е добре, но ако си получаваш дипломата, бидейки депутат, и започваш да съветваш другите, това вече е цинично.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм