"Коалицията няма да подкрепи мандат с участието на ГЕРБ. Искам да благодаря на всички хора, които се включиха в тази кампания и ни подкрепиха. В тази кампания обиколихме над 1000 населени места. В следващата кампания ще обиколим и останалите 2000 населени места и ще поговорим с всички български граждани."

Това заяви Асен Василев на пресконференция на коалицията "Продължаваме промяната"- "Демократична България".

Станимир Илчев след изборите: Резултатът ще се промени и това вече започва

"Има сериозни проблеми с провеждането на тези избори. Имаме пет пъти повече невалидни бюлетини отколкото на миналите избори - над 40 000. В 17 процента от секциите има разминаване между гласовете, регистрирани от машината и тези вписани в протоколите от СИК. В 2600 секции мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините. В 303 от 700 рискови секции въобще не се е предавало видеонаблюдение", съобщи Василев.

"Има протоколи, където машинния вот и вота от сеционната избирателна комисия се разминават доста. Има поправени протоколи. Във всички протоколи на РИК има несъотвествтие на детайлите и общия брой бюлетини, които са отчетени.Това показва системан проблем с провеждането на изборите в страната. Няма как компютър да сбърка. Всички тези нарушения и проблеми бяха описани в писмо, което изпратихме до ЦИК", заяви Асен Василев.

ЦИК обявява окончателните резултати от изборите

"Тези нарушения най-вероятно няма да променят изборния резултат, но е много важно да се каже че първата стъпка към това България да стане една нормална европейска държава, е да няма такива нарушения. Ако искаме да сме нормална европейска държава, трябва да се научим да провеждаме честни избори", категоричен е той.

"Ние отчитаме, че въпреки, че направихме една много позитивна кампания, явно трябва да вършим още работа. Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ е на база ценности и това, което видяхме в миналия парламент. Виждаме тези ценностни различния", каза Кирил Петков.

Борисов: Губил съм избори и знам колко е тежко. Разбира се, повече съм печелил

"Ще работим по политики с всички партии. Трябва спешно да се приеме бюджет. Шенген е приоритет. Ние видяхме, че може да се случи тази година, ако имаме ясни и общи действия по тази тема. Ако с първия мандат ГЕРБ не успеят да формират правителство, ние ще предложим правителство от нашата коалиция", заяви Кирил Петков.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм