Народното събрание прие на първо четене забрана за рекламата на хазарт в медиите. Текстовете предвиждат тоталното ѝ спиране в телевизия, радио, вестници и в интернет.

Промените в Закона за хазарта бяха гласувани с абсолютно единодушие - 186 гласа „за“, без нито един „против“ или „въздържал се“. Текстовете са внесени от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Само преди три седмици депутатите отхвърлиха проект на „Възраждане“, който предвиждаше подобни ограничения.

Сега обаче проектът на ДПС и ГЕРБ беше внесен, разгледан в комисия и гласуван в пленарната зала в рамките на няколко дни. Освен това депутатите насрочиха още едно заседание за вторник, когато се очаква забраната да бъде приета окончателно.

Освен това беше гласувано срокът за внасяне на предложения по законопроекта между първо и второ четене да се намали на три дни, тоест до 18 ч. в понеделник. Това означава, че за да се приеме законопроектът, във вторник той трябва да бъде одобрен на второ четене първо в бюджетната комисия, а след това и в пленарна зала.

Според законопроекта рекламата на хазартни игри ще остане разрешена единствено върху билбордове, върху самите хазартни обекти, както и върху спортни съоръжения и екипи, с изключение на тези за деца.

Предвиждат се и забрани, свързани с нелегалния хазарт, особено в онлайн пространството.

Ще бъде забранено също функционирането на игрални зали и казина в малките населени места под 5000 жители, с изключение на курортите и селищата около ГКПП. Този текст може да предизвика инвестиционни спорове и дела в съда.