Народното събрание не обсъди и не гласува доклада на временната комисия, която се занимаваше с евентуалната корупция в Агенция „Митници“. С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ депутатите отхвърлиха предложението документът да се разглежда в пленарна зала.

За включването на доклада като точка в дневния ред гласуваха всички останали парламентарни групи – ИТН, ДПС, "Възраждане", БСП, както и независимите депутати.

Временната комисия беше одобрена само преди три седмици по предложение на ИТН, подкрепено от ГЕРБ-СДС на среднощно заседание на парламента.

Повод за създаването ѝ стана арестът на шефа на митниците Петя Банкова, която беше заподозряна във връзки с обвинени в контрабанда.

От Банкова обвиненията се прехвърлиха върху съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев, който като министър на финансите я беше назначил на поста.

Само за три седмици комисията изслуша редица политици, митничари и бивши министри и успя да приеме доклад за работата си. От изказванията на членовете й се разбра, че много от тях дори не са успели да го прочетат заради бързането документът да влезе за разглеждане днес в пленарната зала.

След днешното гласуване в зала, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че целта му е била да предотврати "говорилня" срещу ПП-ДБ и лично срещу Асен Василев.

Пред журналисти председателят на комисията Тошко Йорданов от ИТН гневно определи като "глупости" оценките на Борисов.

Той напомни, че вчера докладът е бил подписан от депутатите от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова и Рая Назарян.

"Вчера Борисов ни обвини, че сме заедно с ПП. Днес само ГЕРБ спасиха Асен Василев от изнасяне на информация пред цялото Народно събрание", ядно каза Йорданов.

И заяви, че парламентарната му група сама ще препрати доклада към прокуратурата, след като Народното събрание няма да го направи.