„Докато съм министър-председател никога няма да обсъждаме и няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна”, каза премиерът Николай Денков по време на изслушване в Народното събрание.  Министър-председателят беше категоричен, че темата никога не е обсъждана в кабинета, а единствената помощ от България към Украйна е военнотехническа и хуманитарна. "Никога, по никакъв повод, не е обсъждано и не са поемани никакви ангажименти за изпращане на български войници в Украйна. Докато съм министър-председател никога няма да обсъждаме и няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна", каза Денков.

То допълни, че всякакви опити да се "измислят някакви подобни теми", нямат отношение към българското правителство и подчерта, че няма нито едно решение на Министерски съвет, което да не съответства на решенията на Народното събрание. "Седем решения, ако трябва ще ви ги прочета - в нито едно от тях, по никакъв начин не става дума за изпращане на български войници в Украйна. Такъв въпрос не се обсъжда. Аз като министър-председател във всяка една среща, във всеки един разговор, в който е повдигана тази тема, винаги съм казвал, че аз съм против изпращане на български войски в Украйна, без никакво колебание. И в лично качество аз съм против и ще защитавам тази теза, защото я смятам за правилна", добави премиерът.

И допълни: "Както смятам за правилно, че Русия е агресор, който е нападнал Украйна, и ние сме задължени да пазим и да помагаме на една суверенна държава, която е нападната от съседа си. Тези, които защитават Русия в този конфликт, помислете си. Вие работите срещу българския национален интерес, защото след Украйна се оказа, че може да бъде Молдова. Всеки може да се замисли кой може да бъде след Молдова".