Парламентът отпусна пожизнени пенсии на редица творци – звезди на българската естрада. В първия списък от 107 души, които ще получават по 500 лева на месец, попадат Стефка Берова и Йордан Марчинков, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Панайот Панайотов, братя Аргирови, Мая Нешкова, Мими Иванова, Камелия Тодорова, Георги Христов, Митко Щерев и още много други. Във втория са 26 души с по 350 лева месечно. Предложението е за отпускане на пожизнени месечни пенсии на културните дейци, работили на щат към Държавно обединение "Музика", чиито документи за трудов стаж липсват в архивите. То беше внесено от ГЕРБ и подписано от Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева. 

От трибуната на парламента Иван Ченчев от БСП заяви, че тези хора са дали живота си за музиката и е безспорно, че го заслужават. Но той изрази неудовлетворение от начина, по който се гласува решението.

Това си беше изцяло в прерогативите на комисията по култура и медии изведнъж, видите ли, културтрегерът Бойко Борисов си слага подписа тук. Защо? Той нито е присъствал на дебати, нито има понятие. Но неговото присъствие тук, подписът му прави решението политическо. Не ми се иска да е политическо, то е консенсусно“, каза Ченчев. 

Отговори му Тома Биков от ГЕРБ, който заяви, че работата е на комисията, но сигналът е дошъл от Бойко Борисов, а решението е на целия парламент. „Това е политическо решение и няма нищо лошо в него. Напротив! Аз се надявам българската култура все повече да бъде обект на политически решения, които да я превръщат в част от политическия дебат, защото тя е достатъчно важна, за да бъде част от политическия дебат“, каза Биков. 

Въпреки, че чисто технически пенсиите се отпускат под формата на награда, заради достойнството на тези хора е много важно да се каже, че това не е награда за тях, коментира депутатът Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта

„Това не е някакво подаяние, някаква особена заслуга, това е тяхно право и те го заслужават“, каза Петров. Но обясни, че приема обяснението на Биков.

В пленарната зара решението беше прието със 161 гласа За, без против и 1 въздържал се.