Парламентът прие окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазарт в медиите и се налагат редица нови ограничения пред хазартните оператори. Реклама на хазарт ще се допуска само върху фасадите на игрални зали, върху спортна екипировка и съоръжения, както и върху билбордове, но само ако се намират на поне 300 метра от образователни институции, читалища, детски площадки, ученически и студентски общежития.

Депутатите гласуваха и текстовете, с които се забранява наличието на игрални зали в населени места с население под 10 000 души, като забраната няма да важи за пограничните райони на не повече от 30 км. от граничните контролно-пропусквателни пунктове и курортите. 

Промените бяха внесени от Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев (ДПС), но между двете четения на закона в ресорната комисия бяха въведени допълнителни ограничения и от останалите политически сили.

Законът влиза в сила 3 дни след обнародването му в Държавен вестник. 

Междувременно работодателски организации излязоха със становища за промените в закона.

IAB България изрази "сериозно безпокойство"

Най-голямото глобално сдружение на медии, рекламни агенции, технологични компании и рекламодатели в дигиталния бизнес IAB България изрази "сериозно безпокойство" от евентуалната забрана.

"Недоумение буди фактът, че текстовете са гласувани без обществено обсъждане и в необикновено спешен порядък. За съжаление вярваме, че те ще се отразят негативно върху българските дигитални медии, голяма част от които са и наши членове", се посочва в позицията.

От IAB България определят промените като "недомислени" и нямащи потенциала да защитят аудиторията от рисковете на хазартната зависимост, а точно обратното - крият повече рискове, отколкото ползи.

И КРИБ се обяви срещу забраната за реклама на хазарта

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в (КРИБ) също излязоха с позиция във връзка с готвените промени в Закона за хазарта, с които трябва да се забрани рекламата на хазартни игри.

“Забраната за законосъобразно информиране на потребителите за легалните хазартни оператори и техните услуги ще доведе до преминаване към незаконни доставчици, които не спазват правилата на ЗХ и останалото приложимо законодателство и при които няма гаранции за защита на непълнолетни лица и общо на потребителите”, се посочва в становището им.

Промените в Закона за хазарта бяха гласувани на първо четене на 26 април с абсолютно единодушие - 186 гласа „за“, без нито един „против“ или „въздържал се“. Впечатление направи, че само преди три седмици преди това депутатите отхвърлиха проект на „Възраждане“, който предвиждаше подобни ограничения.