ГЕРБ и ДПС внесоха в парламента законови промени, с които се цели пълно ограничаване на рекламата на хазартапо телевизията, радиото и онлайн пространството. Вносители на текстовете са Теменужка Петкова от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС. Промените се внасят дни преди прекратяване на 49-ото Народно събрание и на прага на предизборната кампания за парламентарен и европейски вот. Впечатление прави, че промените се внасят месец след отхвърляне от мнозинството на почти аналагочини промени, предложени от „Възраждане“. 

Днес Теменужка Петкова и Йордан Цонев дадоха подробности за законодателните промени, внесени от тях на съвместен брифинг.

„Това, което предлагаме е свързано с предлагането на една трайна политика, както от страна на нашата парламентарно представена група ГЕРБ-СДС, така и на колегите от ДПС, да бъде сложен край на тези зависимости от хазарт в дългосрочен план“, заяви Теменужка Петкова.

Освен пълната забрана за реклама на хазарт по телевизията, радиото и в онлайн пространството, законодателните промени допускат реклама на билбордове, но на разстояние от училища, както и по хазартни обекти и спортни съоръжения и екипи, но само на пълнолетни.

Законопроектът предвижда забрана за хазартни зали в населени места с под 5000 жители, като единствено изключения се допускат за курортите и населени места в близост до ГКПП.

„Предложенията в законопроекта са свързани с регулирането на хазартната дейност, с рекламата на хазартна дейност, свързани са с разпределението на средствата, които правят хазартните оператори по отношение на тяхната социална отговорност“, посочи Теменужка Петкова.

Тя допълни, че е предвидено 50% от тази вноска да бъде за Министерството на здравеопазването, които средства да бъдат използвани за лечение на зависимости от хазарт.

Йордан Цонев заяви, че в България в момента има 1100 зали сме на първо място в Европа по този отрицателен показател. Той съобщи, че се завишават и инвестициите, които трябва да правят бъдещите лицензополучатели за хазартна дейност. 

Чуйте прикачения звуков файл.