Депутатите отхвърлиха промени в Закона за хазарта, предвиждащи забрана на пряката и непряката реклама на хазартни игри извън територията на игралните зали и казината. Според предложените текстове хазартните игри трябваше да се облагат и с по-високи данъци. Измененията бяха предложени от „Възраждане“, но не получиха подкрепата на мнозинството депутати.

От Възраждане поискаха да бъдат направени редица промени в Закона за хазарта, които да забранят пряката и непряка реклама извън територията на казината и игралните зали, да увеличат данъците, както и годишните вноски за социално отговорно поведение. Дидо Дренчев обясни, че хазартната зависимост е бич за семействата.

„Една такава верижна зависимост, която върви от залози в казина онлайн или в игрални зали, следва бърз кредит, следва съдия изпълнител, изпълнителен лист, следва започване на работа на черно без трудов договор и в крайна сметка човекът се принуждава да емигрира, от което цялото общество губи“, каза Дренчев.

Румен Гечев от БСП коментира, че всички форми на реклама на хазарт трябва да бъде изцяло забранени, както и самият хазарт

„Рекламите, които се правят последните особено месеци и години в България, са изключително агресивни на хазарта. Те са нагли, те са безапелационни, те са през интернет, те са в телефоните на децата, на младежите на Българските граждани, те са в телевизионните предавания и на това трябва да бъде сложен край“, каза Гечев.

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС коментира, че забраната на хазарта няма да го спре, а просто ще го премести на тъмно. По думите му обаче могат да бъдат приложени по-строги ограничения върху рекламата.

„Ако приложим към хазарта със същата строгост регламентите за реклама, каквито прилагаме спрямо тютюневите изделия, ние ще реализираме много голям напредък. Аз не съм чул някой да си е разорил семейството, защото пуши или да е теглил бързи кредити за цигари. Но вие знаете колко са свирепи законите за рекламиране на тютюневи изделия. Най-общо казано, могат да бъдат рекламирани само там, където се продават“, каза Любен Дилов.

Дилов коментира още, че трябва да се помисли как да бъдат преразпределяни данъците от хазарт, така че да отиват към общински спортни клубове и училища, където може в най-голяма степен да се осъществява превенция.

Законопроектът на Възраждане беше подкрепен само от 67 депутати и отхвърлен от мнозинството. 

Чуйте подробности в прикачения аудио файл.