Централната избирателна комисия ще обяви днес окончателните резултати от проведените в неделя предсрочни парламентарни избори. През последните часове продължаваше повторното въвеждане на данните от протоколите и наложилите се редакции.

След направените проверки, комисията трябва да публикува и разпределенията на мандатите на отделните шест партии, които събраха достатъчно подкрепа, за да влязат в 49-ото Народното събрание. Това са ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Възраждане“, „Движение за права и свободи“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

Синът на кмета на Симитли с общо 37 061 преференции за 2 години. Изговорил е 506 думи от трибуната на НС

До 9 април Комисията трябва да съобщи и имената на депутатите, след като водачите на две листи определят кой избирателен район ще представляват в парламента.

БГНЕС припомня, че ЦИК коригира публикуваните на 3 април данни при 100% обработени протоколи в Районните избирателни комисии заради пропуснатите данни от 11 секционни избирателни комисии зад граница. Коригирана беше и избирателната активност, която също беше публикувана тогава.

Борисов: Губил съм избори и знам колко е тежко. Разбира се, повече съм печелил

След промените, направени от ЦИК, процентите подкрепа за коалиция ГЕРБ-СДС се понижиха с 2 стотни от процента и вече са 26,49%. При коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ има повишение с 3 стотни от процента, или това са 24,57%. Партия „Възраждане“ получава 14,16% с минимална корекция от една стотна. При ДПС няма промяна – 13,72%. БСП са с една стотна надолу – 8,93%. При „Има такъв народ“ няма промяна – 4,11%.

До неделя – 9 април, официално ще станат ясни и имената на избраните за народни представители в 49-ото Народно събрание.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм