равя тази пресконференция с ясното съзнание, че още няма официални резултати, защото вчера ЦИК каза, че 100% са преброени протоколите, а вечерта се явиха още 11 секции. С това темпо ако се появяват по 11-15 нови секции - не мога да разбера как, когато имаш 100% преброени протоколи, се явяват нови - може би това е инерция от миналите избори, когато се появяваха нови секции от чужбина".

Брифинг на ГЕРБ

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първата пресконференция на партията след вота в неделя, предаде БГНЕС.

Костадинов: Единственият кабинет, който ще подкрепим, е с мандата на „Възраждане“

"Изборите минаха, благодаря на всички български граждани, които ни подкрепиха. Повишихме резултата си, победихме и по отделно, и заедно, нашите основни опоненти", допълни той.

"Целта на изборите е да се излъчи правителство, това е целта на демокрацията. Единственото, което трябва да излъчи това НС, е редовно правителство. Каквато и да е цената за партиите, в противен случай нови избори означават същото. И са риск за парламентарната демокрация и република. Аз съм губил избори и знам колко е тежко. Разбира се, по-малко съм губил, повече съм печелил", припомни Борисов.

Проф. Асен Балтов се отказа от депутатското си място

"И затова няколко дни се мълчи. Поздравявам "Възраждане" за добрия резултат, Слави Трифонов се завърна в парламента, ДБ повишават резултата си", посочи лидерът на ГЕРБ.

"Обръщам се към лидерите на партиите - по време на кампанията се чертаят разделителни линии, защото иначе ще има само една партия. Но след изборите - в демократичния свят, ако на една партия не стига да събере 121 депутати, както се видя този път, се правят коалиции. Нашите естествени партньори са партиите, които са в зоната на тези, които подкрепят Украйна, на тези, които подкрепят Шенген, тези, които подкрепят процеса по влизане в Еврозоната", заяви още Борисов.

ЦИК промени резултатите при 100% обработени протоколи

"Ние ще поканим абсолютно всички партии, които са в парламента. Най-стабилно управление, което би успокоило и бизнеса, и народа, е коалиция между големите партии. Това съм го казал дори преди изборите", каза Борисов.

Неслучайно г-н Петков казваше, че ако втората партия не подкрепи първата, народът ще я накаже, припомни той.

"Разбирам ние да сме проявили мегаломания, да сме надували балони и да сме подреждали маси - знам, че сътвореното за две години - с чудовищна инфлация и несигурност, обедняване - всички разговори за политики минават през редовно правителство", посочи Борисов.

Асен Василев: ПП няма да подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ

За политики ще говорим само с партиите, които решат да участват в редовно правителство, заяви лидерът на ГЕРБ.

В момента, в който Радев ни връчи мандата, ще поканим всички партии на разговори, каза още Борисов.

Нинова: В БСП не се обсъжда смяна на ръководството на партията

"От 14.00 до 16.00 имам лично време днес и моля да не ме безпокоите", обърна се Борисов към медиите.

"Ще бъда депутат, ще водя лично преговорите с политическите лидери, за да знам накрая кой ще носи отговорност. Няма да подкрепим импийчмънт на президента Радев", добави Борисов. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм