Измина поредният месец на предизборна кампания, поредните избори и предстои поредното Народно събрание да бъде свикано. Едни политически играчи изпаднаха, а мястото им ще бъде заето от други. Голямото обединение не се оказа толкова голямо. Замиращите БСП се оказаха недотам отмираща политическа сила. ГЕРБ препотвърдиха непропукливостта на ядрото си. "Възраждане" капитализираха двойната кампания, заедно с тази против еврото, която водеха, а в допълнение канибализираха остатъците от старите националистически партии. ДПС просто направиха това, което винаги са правили - демонстрираха електоралната си устоичивост. 

При обработени 100% от протоколите: ГЕРБ-СДС печели в 23 области, ДПС в 5, ПП-ДБ в 3

ГЕРБ като победител за пореден път демонстрира, че инвестираните години в твърдо ядро и структури на партията оказват огромно влияние. В обща стойност те повишиха гласовете си с над 30 000 гласа спрямо предходните избори, а това, че загубиха няколко големи града е проблем, който ще бъде от значение на местните избори, но не и днес. На национално равнище обаче партията удържа резултатите си и не се поддава на центробежните политически сили. Поредната победа на ГЕРБ ще затвърди тезата за незаобиколимия фактор Борисов, който в контекста на глобалните сътресения и кризи, ще се опита да реабилитира имиджа си не само на вътрешнополитическата сцена, но спрямо западните партньори. Възходът на популистката партия “Възраждане” също е в полза на ГЕРБ, хвърляйки сянката на неизбежната нужда от компромис, за да бъде спрян възходът и влиянието на Костадинов. Тази теза неминуемо ще бъде експлоатирана максимално много при предстоящите преговори за правителство.

Журналист по Дарик: Гласували за ГЕРБ го правят за заплатицата и ги е срам да признаят избора си

ПП-ДБ и дадената голяма заявка от тях за първа политическа сила, освен че не възпроизведе желания резултат, а и е с потенциал да разклати крехкото обединение. Политическият калкулатор за пореден път показа, че 1 + 1 невинаги е 2 и това се вижда в загубата от приблизително 80 000 гласа спрямо предходните избори. Сложната конструкция на обединението залага потенциал за трусове, които можеха да бъдат избегнати единствено при отчетлива победа на изборите. Вътрешната динамика в новосформираното голямо обединение тепърва ще започне да се интензифицира, особено около оста - търсене на отговорен за незадоволителните резултати. Това вътрешно движение в съвкупност с трудните политически избори, които предстои да бъдат направени по линия сформиране на правителство с евроатлантически лик, ще бъде преломен момент и може да се окаже, че вместо втвърдяване на ядрото, обединението е довело до крехкост в структурата и риск за сериозен спад в подкрепата.

Експерт по Дарик: ГЕРБ са формалните победители, „Възраждане“ са истинските печеливши

“Възраждане” изглежда като големия победител. За три години партията от извънпарламентарен радикален политически субект успя да се превърне в трета политическа сила. От една страна, последователността в крайното поведение на лидиращия процесите в партията Костадин Костадинов не оставя място за пропукване на подкрепата, а от друга - отдръпването на формации като ВМРО позволиха да се канибализира националистическият вот в полза на "Възраждане". Липсата на партии като ВМРО и НФСБ консолидира електоралния сегмент и това изведе партията до третото място. В допълнение глобалната несигурност и натрупването на кризи отвори пътя за популизъм на крайностите и това резултира във все по-голяма популярност на хора като Костадинов. 

Наклонената плоскост, по която БСП се движи, се оказа с не чак толкова голяма денивелация и загубата в абсолютна стойност се изразява в приблизително 10 000 гласа. Предвид появата на нов политически играч в лицето на ЛЕВИЦАТА, който ясно се бе прицелил към електоралния сегмент на партията, настоящият резултат може да бъде категоризиран не само като “нищо ново под Слънцето”, но и като своеобразен успех и доказателство, че очакванията за рязко сгромолясване са силно преувеличени.

Зам.-председателят на 24 РИК: Всеки втори протокол е сгрешен

“Български възход” изпада, а на негово място влиза партията на Слави Трифонов. Очевидно имиджът на Трифонов има тефлоново покритие за приблизително 100 000 души, което се изразява в 4% и е достатъчно да вкара партията отново в парламента. Връщането на ИТН в Народното събрание за сметка на "Български възход" ще доведе до минус един потенциален участник в предполагаемо бъдещо правителство. Ако партията на Янев неведнъж даде заявки за участие в управленска коалиция, то за ИТН едва ли има към момента удобен партньор, с който биха искали да се коалират. Очакванията са за максимална употреба на парламентарната трибуна и втвърдяване на електоралното ядро посредством удобната роля на категорична опозиция в Народното събрание. Отделно от партията имат ангажимента да докажат, че парламентарната република не функционира добре, а това може да бъде направено най-лесно, когато имаш възможността да работиш за това нещо отвътре.

Франс прес: България затъва в една скъпоструваща политическа криза

На общо равнище политическата среда в новото Народно събрание е със заявка за нов тежък удар по парламентаризма в страната. Връщането на ИТН в парламента, заедно със специфичната им реторика, не е просто заместител на “Български възход”, а неизбежен водовъртеж от скандали, гръмки обвинения и "шоу" в Народното събрание. Още по-високата трибуна на "Възраждане" означава още повече самочувствие, ефирно време и апокалиптичен патос срещу всичко западно. Неизбежният сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ също би допринесъл за влошаване на парламентарния дебат, а оттам и доверието в институцията Народно събрание. Нещо повече - избраните подходи за водене на кампания между двете големи партии не остави много вратички за разумна дискусия, която да не рефлектира и да доведе до разочарование в отделните електорални сегменти. От една страна стои перспективата за тоталното противопоставяне, което е непродуктивна, а от друга смекчаване на противоречията, което ще остави горчив привкус в съзнанието на едни от най-активните избиратели в страната. На фона на тази дихотомия с двоен риск за доверието в Народното събрание партии като "Възраждане" и ИТН ще имат пълната свобода да упражняват популистките си послания и да се подготвят за евентуални нови избори. Oчакванията за пореден спад в доверието към институцията Народно събрание са реалистични, а оттам и за влошаване на общия индекс на демокрацията в България и както следва - рискове за националната сигурност на страната.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм