Консерваторите  и либералите, както изглежда, са с изравнени резултати от парламентарните избори в България, което предвещава нова главоблъсканица за съставяне на стабилно правителство в страната, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. Това бяха петите избори в България за две години.

Екзитпол: ГЕРБ и ПП изравнени

Според различни екзитполове коалицията, водена от бившия проевропейски премиер Кирил Петков и консервативната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов са с изравнени резултати. Още веднъж избирателната активност беше много ниска (40 процента), допълва агенцията.

Далеч от надеждите, породени от вълната от демонстрации срещу корупцията от лятото на 2020 г., България, в която инфлацията е висока и която е най-бедната в ЕС, затъва в една скъпоструваща политическа криза, допълва агенция. От падането от власт на Бойко Борисов различни формации не успяха да съставят коалиция.

Гледайте броенето на гласове в секцията ви… ако можете

Агенцията посочва и че кризата се изостри и заради конфликта в Украйна и в обществото има разединение относно помощта, която да бъде оказана на Киев. 

Проруският лагер регистрира увеличение на резултата на тези избори, допълва Франс прес, визирайки младата  формация "Възраждане", която дефинира като ултранационалистическа. Тя отказва каквато и да е доставка на оръжия за Киев и защитава открито идеологията на Кремъл, също както и социалистите от БСП, наследници на бившата Комунистическа партия, управлявала едно време страната, посочва Фрас прес.

Демерджиев: Сигналите за купуване на гласове са основно за ГЕРБ и ДПС

Преди вота Лукаш Мацек, асоцииран изследовател в Института "Жак Делор за Централна и Източна Европа", каза, че е скептичен относно евентуален изход от ситуацията, освен ако Бойко Борисов не се оттегли. "Откриваме същата схема, както и в други страни от Централна Европа - бивш лидер се вкопчва във властта, докато другите партии отказват да се съюзят с него, без обаче да имат много общо помежду си между впрочем", заяви той.

Самият Борисов обаче предупреди, че ако се стигне до нов вот, това ще бъде самоубийствено, тъй като повечето хора искат край на нестабилността, припомня Франс прес.

Кои партии влизат в новия парламент и по колко места ще имат

Агенцията припомня и, че имиджът на човек от народа на Борисов бе помрачен от подозрения в корупция и след предишните избори той не успя да състави правителство поради липса на съюзници, въпреки че се класира първи тогава.

Франс прес цитира Кирил Петков, противника на Борисов, който казва, че иска България най-после да заживее живота на една нормална европейска страна и гражданите й да престанат да емигрират.

Нойзи по Дарик: Служебните кабинети на Радев работят в разрез с българския интерес

Франс прес допълва и, че ако след тези избори не се стигне до съставяне на правителство, отново ще има временен кабинет, назначен от президента Румен Радев, който самият е яростно против изпращането на оръжия за Украйна.

Реформистката коалиция, водена от бившия премиер Кирил Петков, е вероятния победител на изборите в България, показват резултатите от екзипола, отбелязва Асошиейтед прес. 

Агенцията обаче отбелязва, че може да са нужди дни, за да бъдат обявени финалните официални резултати от вота. Ако те потвърдят резултатите от екзитпола, то коалицията на Петков ще получи мандат за съставяне на правителство, посочва агенцията, като се позовава на екзитпол на Галъп.

Димитър Стоянович по Дарик: Водещите партии използват език, който няма да чуем и на пазара в Ихтиман

Но както изглежда ще бъде трудна задача за него да намери съюзници, за да състави управляваща коалиция в един фрагментиран парламент.  Според политически анализатори в България не се изключва и възможността за други избори, но би могло и да се стигне до жизнеспособна коалиция.

Прозападният реформистки блок спечели най-много места в парламентарните избори в България, посочва Ройтерс, като се позовава на екзитполовете на Галъп и Тренд.

Това бяха петите избори за две години, тъй като личната антипатия между лидерите на двата основни политически блока, попречи на съставяне на стабилно коалиционно правителство, допълва агенцията, визирайки коалицията, водена от Кирил Петков и  ГЕРБ на Бойко Борисов.

Шпатов пред Дарик: Сякаш се играе покер и който блъфира по-добре, накрая ще успее

Коалицията, водена от Петков, по-специално обвинява Борисов и неговата партия ГЕРБ, че са контролирали ширещата се корупция в България по време на продължилото 10-години тяхно управление, приключило през април 2021 г. Борисов отхвърля тези обвинения.

Провал сега на усилията да се състави стабилно правителство би могло да подкопае надеждите на България да се присъедини към еврозоната в близки срокове и да бъде способна ефикасно да използва европейските средства за възстановяване от  коронавирусната пандемия, допълва агенцията.

Ройтерс изброява и другите партии, които според екзитполовете влизат в парламента, сред които е и "Възраждане", дефинирана от агенцията като националистическа партия, симпатизираща на руския президент Владимир Путин във войната в Украйна. Позицията на "Възраждане" на трета партия, според екзипола на Галъп я поставя и в потенциална роля на партия с влияние върху решенията, които ще се взимат в новия парламент, отбелязва агенцията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм