Има неща от изборите, за които журналистът Александър Андреев призна в “Кой говори” по Дарик, че е шокиран.

Най-важното са тези 60 процента негласували хора. Това е срам за България! Тези 60 процента си заслужават съдбата, да живеят в нестабилна държава, подложена на хибридни атаки и с нарастваща инфлация. Мен ме е срам за тях”, заяви той.

Експерт по Дарик: ГЕРБ са формалните победители, „Възраждане“ са истинските печеливши

Иначе по думите му се е случило очакваното - двете големи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са с почти изравнени шансове. “Снощи сякаш дълго време ПП водеше, нощеска се обърнаха нещата. Причината е, че снощи гледахме екзитполове, а хората на екзитполове ги е срам да си кажат, че са гласували за ГЕРБ. Защото това е корпоративен вот - за заплатицата”, анализира Андреев. 

Третото място на “Възраждане”, които изпреварват и ДПС, журналистът обясни с това, че “Костадинов е много сръчен политик и демагог, неслучайно той увлича толкова мн хора след себе си”. “Казвам го без особена симпатия към него. Той дори ме е заплашвал писмено със саморазправа”, уточни Андреев. 

При обработени 93.39% от протоколите: 6-партиен парламент

Александър Андреев. Снимка: Дарик радио, архив

Франс прес: България затъва в една скъпоструваща политическа криза

По думите му обаче Костадинов говори по един много прост и разбираме начин. “Нещата които казва, изглеждат убедителни, въпреки че в повечето случаи лъже. Снощи пак е повторил по всички телевизии, че българската политика се прави на практика в Американското посолство. Но това донякъде е вярно, защото България е съюзник на Америка в НАТО и есетсвено българската политика ще се съобразява с подписаните договори, а не с вашите несвързани с действителността приказки за неутралитет”, обърна се Андреев към Костадинов. 

Президентът Радев няма да бави свикването на 49-ото Народно събрание

Във връзка с поведението на държавния глава и думите му за това, че България няма да се включи в предоставянето на оръжия за Украйна, въпреки решението на 48-ото НС, Андреев обобщи: “Радев е военен, скромно форматиран човек. Той си изчерпа ресурса. Борави в областта на външната политика, но не се справя. Слуша съветниците си, че българите искат мир и неутралитет, но това е нескопосно и безпомощно. Радев вреди малко на България, но не е толкова фатално”.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм