Списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, озаглавен „Вредители за уволнение”, е открит в дома на мъж, обвиняем за участие в престъпна група. Магистратите са служители на закритите специализирани съд и прокуратура, а в списъкът са уточнени и настоящите им длъжности.

На 14 септември 2022 е образувано досъдебно производство след получен секретен доклад от служби за сигурност за организирана престъпна група, занимаваща се с пране на пари и данъчни престъпления. Предстои евентуално разследването да се преквалифицира за търговия с влияние и притежание на наркотици с цел разпространение. Има данни за заплахи за публично лице, свързано с издателска дейност и медии.

Експерт по Дарик: Дълбоката примиримост към некадърността качва по върховете негодни хора

Привлечени са двама обвиняеми.  Първият с наложена мярка подписка и е напуснал страната. Той е привлечен като обвиняем за изнудване и притежание на наркотици с цел разпространение. Вторият участник е с повдигнато обвинение за притежание на наркотици с цел разпространение. Той е в ареста и предстои въззивно производство пред Софийския апелативен съд.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева допълни, че на 7 март са извършени претърсвания и изземвания от жилища, обитавани от обвиняемите.

Отговор от Германия: Банкнотите в шкафчето на Борисов са от нашата централна банка

В жилище, обитавано от други обвиняем, с инициали Д.Г., също са иззети наркотични вещества, както и множество банкноти с номинал от 50 и 100 евро. Намерен и иззет черен найлонов плик, който съдържа бял лист с текст на английски, един с текст на български касаещи предстоящи планове и действия, както и 2 флаш-памети. 

На пресконференцията бяха пуснати и 15 аудиозаписа от разговори на обвиняемия Д.Г. , Красимир Каменов – Къро и с още няколко лица, на които се обсъждат отстраняването на полицаи, сред които висш служител на МВР, като за поръчката били определени 400 000 лева, на главния прокурор Иван Гешев, за когото ресурсът бил неограничен, както и отношения с хора от политическите среди.

МС одобри главният прокурор да бъде разследван от върховен съдия

Главният прокурор Иван Гешев призова за намесата на ДАНС. Той отговори и на въпрос дали чрез споменаването на инициали на политически партии, прокуратурата не се намесва пряко в предсрочните избори. По думите му това няма нищо общо с предмета на разследване, това са доказателства по делото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм