Министерският съвет одобри главният прокурор да бъде разследван от върховен съдия. Това обяви на брифинг в Министерския съвет правосъдния министър Крум Зарков. По думите му предложенията са на Министерството на правосъдието и касаят промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Законопроектът предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд, от апелативен или окръжен съд с ранг на върховен съдия, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание  за това.

Нели Куцкова по Дарик: На свестните хора в прокуратурата им се налага да носят позора на Гешев

Според Зарков това е законопроектът, с който България ще успее да отговори на изискванията на европейските стандарти.

Служебният кабинет отново одобри предложенията на Министерството на правосъдието за промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, регламентиращи главният прокурор и неговите заместници да бъдат разследвани, обясни правосъдният министър Крум Зарков.

Механизмът за разследване на главния прокурор няма да бъде приет и от това Народно събрание

Зарков припомни, че същият законопроект е бил внесен и в 48-ия парламент, но заради разпускането на Народното събрание не е извървял процедурата докрай.

По думите му законопроектът има и символно значение.

Според Зарков без този законопроект съдебна реформа няма да има.

Затова министърът изрази надежда законопроектът да бъде сериозно обсъден и обмислен, но най-вече приет още в първите месеци на следващото Народно събрание, тъй като е очакван от българските граждани и от международните ни партньори като решителна стъпка напред в провеждането на съдебната реформа.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм