Механизмът за разследване на главния прокурор няма да бъде окончателно приет и от това Народно събрание. Срокът за предложeния преди второто гласуване на вече приетите на първо четене промени ще изтече след като Парламентът вече ще се е разпуснал. Служебният министър на правосъдието Крум Зарков смята, че не време, а воля не е достигнала на депутатите да приемат законите. Председателят на парламентарната правна комисия Радомир Чолаков обвини Зарков в натиск. 

“Гешев е радост”. Защо главният прокурор взе награда в чест на непримиримия към мафията Фалконе

Промените в Закона за съдебната власт и НПК бяха част от сутрешното заседание на парламентарната правна комисия. Нейният председател Радомир Чолаков се учуди от общото очакване, че е дошло време предложенията ще бъдат гласувани на второто четене в комисията. Чолаков обясни процедурата – направени са два общи законопроекта.

Председателят на правната комисия обвини служебния правосъден министър Крум Зарков в натиск и в това, че е създал грешно очакване за скоростта, с която може да бъде приет механизмът.

“Загуба на легитимност на властта”: Каква беше турбулентната вътрешна политика през 2022?

Депутатът от Възраждане Петър Петров смята, че заради забавяне на Министерството на правосъдието, а не на комисията, механизмът за разследване на главния прокурор не е разгледан преди края на 48-мия Парламент.

Противоположно бе мнението на „Продължаваме промяната”. Техният депутат Милен Матеев заяви, че Народното събрание е работило с избирателна ефективност.

Каква е разликата между парламентарна република и президентска република

Реакция последва и от служебния министър на правосъдието Крум Зарков. Той отвърна на обвинението, че ведомството се е забавило с предложенията си.

В друг смисъл, но правосъдният министър Зарков потвърди, че е указал натиск.

Зарков е уверен, че следващото Народно събрание ще е различно – с надделяващи политически сили, които искат съдебна реформа.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм